«Γενναίες αλλαγές στον πτωχευτικό» ζητούν οι βιοτέχνες της Αθήνας

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 23:57
UPD:24/12/2020 01:25
REUTERS/STOYAN NENOV

«Η πραγματικότητα σε 6 μήνες, θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο σκληρή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, σχετικά με την τροπολογία για δυο παρατάσεις, αφενός την τρίμηνη στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και αφετέρου την πεντάμηνη στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού

Το Β.Ε.Α. παραδέχεται ότι οι δύο αυτές κινήσεις ήταν αναγκαίες.ωστόσο θεωρεί πως «δεν αποτελούν ούτε μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ούτε έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αυτό δηλαδή, που είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας».

«Οι συνέπειες της κρίσης όσο και να αμβλυνθούν, θα κοστίσουν σε χιλιάδες μικρομεσαίους, ακόμη και την ίδια τους την επιχειρηματική ζωή. Τότε, η διαδικασία της πτώχευσης, με την εφαρμογή του νέου σκληρού θεσμικού πλαισίου, θα είναι μονόδρομος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει:

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, παρεμβαίνει όλο αυτό το διάστημα, στην Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, στοχεύοντας αποκλειστικά, να καταστεί το νομοθέτημα αυτό, η βάση για την ταχεία εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με την έμπρακτη στήριξη των Τραπεζών, του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Να δώσει ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης του μη δόλιου οφειλέτη, αλλά παράλληλα να παράσχει και εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην γίνει εργαλείο για κακόπιστους οφειλέτες. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζονται γενναίες αλλαγές στο νόμο:

-Να καταστεί ουσιαστικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αποτελεσματική και όχι τυπική η «έγκαιρη προειδοποίηση», με υποχρεωτική τη συμμετοχή και την υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης από τις Τράπεζες.

-Να περιοριστεί ο απόλυτος έλεγχος των Τραπεζών επί της διαδικασίας

-Να εφαρμοστεί δικαιότερα η Αρχή «της μη χειροτέρευσης της θέσης του δανειστή»

-Να διευρυνθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες του οφειλέτη για την διαπραγμάτευση και την Διαμεσολάβηση στον εξωδικαστικό

-Να ισχύσει και για τους εγγυητές η ρύθμιση που γίνεται για τους οφειλέτες

-Να αυξηθεί το τεκμήριο παύσης πληρωμών που είναι εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία, από την κρίση του 2010,

-Να μειωθεί ο χρόνος της περάτωσης της πτώχευσης και επαναφοράς του επιχειρηματία που θα παραμένει τιμωρητικά, στο καθεστώς ομηρίας, για 3 χρόνια ή και 5, στα όρια της εξάντλησης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Το Β.Ε.Α. συντάσσεται πλήρως με το αίτημα – πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, για την αναστολή της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού, έως καταρχήν τις 17 Ιουλίου του 2021.

«Μέχρι να εισακουστούν οι προτάσεις μας, οι ανάγκες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας και να εναρμονιστεί πλήρως ο νόμος στην ευρωπαϊκή Οδηγία, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε: την άμεση ρύθμιση των χρεών και τη δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη των επιχειρήσεων στην ενεργό δράση με στόχο την επιβίωση τους. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και την επόμενη μέρα με την έλευση της νέας χρονιάς», δηλώνει ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα