Πολυνομοσχέδιο με τριπλό «μποναμά» από την Εφορία

Παρεμβάσεις για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 και τις συγκεντρωτικές του 2014
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 22:39
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη 
[email protected]

Αναστέλλονται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων, Ε9, που θα υποβληθούν μέχρι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε ολόκληρη τη χώρα, ακυρώνονται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων (ΜΥΦ) της χρήσης του 2014, ενώ δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους, σε περιόδους κατά τις οποίες οι λογιστές τους απέχουν αναγκαστικά από τα καθήκοντά τους, λόγω της προσβολής τους από τον κορονοϊό.

Οι σημαντικές αυτές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και επιλύουν ζητήματα που αποτελούσαν σημεία τριβής με τους φορολογούμενους.

Δηλώσεις ακινήτων

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ακινήτων, παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν στο σύστημα TAXISnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων -Ε9- για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020 χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, προκειμένου να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Για τους φορολογούμενους που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους μετά τις διορθώσεις θα αυξηθεί, θα πληρώσουν αναδρομικά επιπλέον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι αμελήσουν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 θα κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων του Περιουσιολογίου και του Κτηματολογίου. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν στην εφαρμογή e-Περιουσιολόγιο που έχει αναπτύξει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα πραγματικά στοιχεία των ακίνητων ιδιοκτησιών τους, όπως αυτά πρέπει να έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ή όπως πρόκειται να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο εφόσον η διαδικασία κτηματογράφησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δυνατότητα τροποποιήσεων-διορθώσεων στα στοιχεία των ήδη υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Κτηματολογίου στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Τελικός σκοπός της δυνατότητας που παρέχει η ρύθμιση αυτή είναι η πλήρης ταύτιση των πληροφοριακών στοιχείων για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών τα οποία περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό «Περιουσιολόγιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τα στοιχεία που θα είναι δηλωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων) ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό. Την αποπληρωμή του επιπλέον φόρου θα μπορεί να τη ρυθμίσει σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την ήδη πάγια ρύθμιση φορολογικών οφειλών.

Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και, στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι ΜΥΦ της χρήσης 2014

Με άλλες ρυθμίσεις του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:

* Διαγραφές προστίμων που επιβλήθηκαν αδίκως σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για «εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων» (Μ.Υ.Φ.) που αφορούσαν συναλλαγές του έτους 2014. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν στο σύστημα ΤΑΧISnet τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014 τη χρονική περίοδο από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων.

Από τα δελτία Τύπου της λειτουργούσας τότε ΓΓΔΕ, καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών είχε γίνει σαφές, τότε, προς τον κλάδο των λογιστών ότι η ΓΓΔΕ είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25/1/2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014. Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους οι ΔΟΥ -για να αποτρέψουν την παραγραφή όλων αυτών των υποθέσεων στις 31/12/2020- να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016.
 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα