Κίνα: Σε υψηλό 20 μηνών εκτινάχθηκε η βιομηχανική παραγωγή

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 11:59
UPD:12:08
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Σε υψηλό 20 μηνών σκαρφάλωσε η παραγωγή των εργοστασίων της Κίνας το Νοέμβριο, καθώς η αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών και η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους, ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα μεταποιημένα προϊόντα της χώρας.

Ειδικότερα η βιομηχανική παραγωγή ανήλθε στο 7% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters και οριακά υψηλότερα από το 6,9% τον Οκτώβριο.

Η οικονομία της Κίνας έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη από την παράλυση στις αρχές του έτους εξαιτίας του κορωνοϊού, κυρίως λόγω των ισχυρών εξαγωγών από τα εργοστάσια της χώρας.

Η αύξηση των πωλήσεων το Νοέμβριο από τους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου εξαιτίας των προσφορών, έδωσε περαιτέρω ώθηση στις παραγγελίες στα μικρά εργοστάσια.

«Η οικονομία της Κίνας εξακολούθησε να επιταχύνεται σε όλα τα μέτωπα το Νοέμβριο. Αναμένουμε ότι η παραγωγή θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στα επόμενα τρίμηνα, ακόμη και όταν τα κίνητρα και οι εξαγωγές αρχίζουν να χαλαρώνουν», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς Πρίτσαρντ, της Capital Economics.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για ποσοστό 5,2%, ωστόσο ταχύτερα από το 4,3% τον Οκτώβριο.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 11,8% και οι πωλήσεις οικιακών συσκευών 5,1% το Νοέμβριο. Οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εκτινάχθηκαν κατά 43,6%.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα