Εμπορική συμφωνία Βρετανίας-Βιετνάμ για μετά το Brexit

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 11:19
UPD:11:22
REUTERS/KHAM

Η Βρετανία και το Βιετνάμ έχουν ολοκληρώσει συνομιλίες για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Παρασκευή, εβδομάδες πριν η Βρετανία ολοκληρώσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή η Βρετανική Πρεσβεία στο Ανόι.

Η συμφωνία, η οποία για τη Βρετανία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-Βιετνάμ (EVFTA), θα εξασφαλίσει ότι η Βρετανία δεν θα χάσει την πρόσβαση σε δασμούς σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο ανοικτές οικονομίες στην Ασία.

«Σήμερα, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ Τραν Τουάν Αν συνήψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου-Βιετνάμ», δήλωσε η πρεσβεία σε δήλωση.

«Αυτό θα αποτελέσει περαιτέρω ώθηση στο διμερές εμπόριο Ηνωμένου Βασιλείου-Βιετνάμ, το οποίο έχει τριπλασιαστεί μεταξύ 2010 και 2019 σε 5,7 δισεκατομμύρια λίρες (7,58 δισεκατομμύρια δολάρια)».

Δεν ήταν σαφές πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία. Το EVFTA τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο και θα μειώσει ή θα εξαλείψει το 99% των δασμών για εμπορεύματα μεταξύ Βιετνάμ και ΕΕ.

Από την αποχώρηση από την ΕΕ τον Ιανουάριο, η Βρετανία ξεχωρίζει μόνη της και διαπραγματεύεται νέες εμπορικές συμφωνίες με χώρες για να αντικαταστήσει αυτές που είχε διαπραγματευτεί το μπλοκ.

Την Πέμπτη, η Truss υπέγραψε επίσης μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον ομόλογό της από τη Σιγκαπούρη, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ και της Βρετανίας προσπάθησαν να σφραγίσουν ένα νέο εμπορικό σύμφωνο και να αποτρέψουν τι φόβο θα είναι ένα χαοτικό τέλος στην πενταετή διαδικασία Brexit.

Η Βρετανία εξέφρασε την επιθυμία της να προσχωρήσει στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία 11 χωρών για τη Συνεργασία μεταξύ του Ειρηνικού (CPTPP), η οποία θα μειώσει τους δασμούς σε μεγάλο μέρος της Ασίας-Ειρηνικού, καλωσορίζοντας την υποστήριξη του Βιετνάμ για αυτόν τον στόχο τον Σεπτέμβριο.

Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Βιετνάμ στην Ευρώπη, σύμφωνα με το υπουργείο εμπορίου του Βιετνάμ.

Οι βασικές εξαγωγές του Βιετνάμ στη Βρετανία περιλαμβάνουν ενδύματα, θαλασσινά και ξύλινα έπιπλα. Οι κύριες βρετανικές εισαγωγές της είναι φαρμακευτικά προϊόντα και εξοπλισμός κατασκευής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα