Σ. Κόβενεϊ: Τυχόν διαφωνίες για την αλιεία μπορούν να καταστρέψουν όλες τις συζητήσεις για το Brexit

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 12:36
UPD:12:37
EPA/Virginia Mayo / POOL

Η αποτυχία συμφωνίας στα αλιευτικά δικαιώματα μπορεί δυνητικά να καταστρέψει τις προσπάθειες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενεϊ.

«Εάν δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με αυτό, το όλο θέμα θα μπορούσε να πάει πίσω και αυτή είναι η ανησυχία», δήλωσε ο Κόβενεϊστο ραδιόφωνο Newstalk της Ιρλανδίας.

Με μόλις τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει τελικά από την Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου και οι δύο πλευρές απαιτούν παραχωρήσεις σχετικά με την αλιεία, τις κρατικές ενισχύσεις και τον τρόπο επίλυσης τυχόν μελλοντικών διαφορών.

«Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη»

«Το λέμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα και λέμε το ίδιο και τώρα. Νομίζω ίσως ότι η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά το λέει και η βρετανική πλευρά», δήλωσε ο Κόβενι στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE. «Ο χρόνος εξαντλείται».

Σε δηλώσεις του σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Κόβενι είπε ότι η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αποφύγουν μια διαδικασία απόδοσης ευθυνών ενώ γίνεται ξεκάθαρη η «αλήθεια του Brexit» και οι επακόλουθες δυσκολίες του. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

«Η αλήθεια του Brexit αποκαλύπτεται τώρα με την έννοια των προκλήσεων που ενέχει», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Ulster. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο για να προχωρήσουν μπροστά σε αντίθεση με το να επικεντρώνονται στην απόδοση ευθυνών για το ποιος φταίει γι’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά πάντως την αλιεία, η Βρετανία συνεχίζει να αντιδρά.

Ενώ η αλιεία από μόνη της συνεισέφερε μόλις το 0,03% του βρετανικού ΑΕΠ το 2019, είναι ακανθώδες ζήτημα καθώς πολλοί υποστηρικτές του Brexit το θεωρούν σύμβολο της ανακτηθείσας κυριαρχίας που αναμένεται να προσφέρει η αποχώρηση από την ΕΕ. Σε συνδυασμό με την επεξεργασία των αλιευτικών προϊόντων, ο κλάδος αντιστοιχεί στο 0,1% του βρετανικού ΑΕΠ.

Η Βρετανία επιθυμεί την εφαρμογή του συστήματος καθορισμού δικαιωμάτων αλιείας με βάση τις ζώνες των αλιευμάτων (zonal attachment) προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα επιτρεπόμενο σύνολο αλιευμάτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου -- ένα βήμα που θα της προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ποσοστώσεις σε σχέση με το εάν η όποια διευθέτηση βασιζόταν στις προτάσεις της ΕΕ.

«Το μόνο που ζητάμε είναι…. να υπάρχουν ετήσιες διαπραγματεύσεις με βάση την επιστήμη και επίσης να υπάρχει ένα βήμα προς μια πιο δίκαιη και πιο επιστημονική μέθοδο διαμοιρασμού που ονομάζεται ‘zonal attachment’, το οποίο σε γενικές γραμμές αφορά το πού βρίσκονται τα ψάρια», δήλωσε ο Γιούστις στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Με βάση αυτή την ανάλυση, αυτή τη στιγμή έχουμε πρόσβαση περίπου στα μισά από τα ψάρια στα ύδατά μας, το οποίο είναι ιδιαίτερα άδικο για τους ψαράδες μας, είμαστε αρκετά σαφείς ότι αυτό χρειάζεται να αλλάξει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και το ΑΜΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα