Talk of the market: Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 11:06
UPD:11:06

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ παραχωρεί τη σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, η χώρα ελπίζει σε έναρξη μαζικών εμβολιασμών πριν τα μέσα Δεκεμβρίου και η Wall Street προεξοφλεί ότι έρχονται γρήγορα καλύτερες μέρες και νέα πακέτα στήριξης της οικονομίας. 

Το μήνυμα φτάνει στις διεθνείς αγορές αλλά οι προκλήσεις για τις οικονομίες είναι διαφορετικές, στο βαθμό που έχουν εισέλθει από διαφορετική αφετηρία στην τρέχουσα κρίση. Έπειτα, η εξίσωση έχει κι άλλους παράγοντες, από την ευρωστία των τραπεζών μέχρι τα περιοριστικά μέτρα και τη διάρκεια των lockdown. Στην Ελλάδα μάλιστα μελετάται παράταση της διάρκειας των πρόσφατων μέτρων και μέσα στον Δεκέμβριο. 

Στο Χρηματιστήριο πάντως ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να κατοχυρώσει τις 700 μονάδες, με στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, όπως φάνηκε χθες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου ενισχύθηκε κατά 0,14%, με τον τραπεζικό δείκτη στο 2,69% και με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 77 εκατ. ευρώ. Ειδικά η Τράπεζα Πειραιώς επιδόθηκε σε ράλι, για να ενισχυθεί κατά 3,85% στο κλείσιμο, ενσωματώνοντας θετικά μηνύματα από τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Πράγματι, οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν το απόγευμα για τις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στο γ’ τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε την τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να μην εγκρίνει το αίτημα πληρωμής σε μετρητά του κουπονιού του CoCo ύψους 165 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να αποφασίσει ακύρωση της πληρωμής και μετατροπή του CoCo 2,040 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ σε 61,3% από 26,4% σήμερα. 

Σε συνέχεια των παραπάνω η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει σχέδιο ενίσχυσης του ισολογισμού της, μείωσης των NPEs και ενίσχυσης της λειτουργικής αποδοτικότητας ενώ από την πλευρά του και το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και εντός του 2021 σκοπεύει να μειώσει τη συμμετοχή του. Ειδικότερα, ανέφερε ότι “θα επιδιώξει υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της τράπεζας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος”.

Σε στήριξη της Aegean σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ιδιωτική συμμετοχή, πιθανότατα με τη μορφή συμμετοχής των μετόχων σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιπλέον 60 εκατ. ευρώ. Το θέμα συζητείται ενόψει του έντονου αποτυπώματος της πανδημίας στις αερομεταφορές, και η όποια συμφωνία για σχέδιο λύσης, στο μοτίβο άλλων χωρών, θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με νέο πακέτο 20 εκατ. ευρώ θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας. Οι συνολικές ενισχύσεις φτάνουν φέτος τα 55 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου η Motor Oil καθώς και ο όμιλος Fourlis.

Κλιμακώνεται το ενδιαφέρον για την Black Friday αλλά αυξάνονται και τα παραπλανητικά μηνύματα.

Εντωμεταξύ το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αργά χθες προς συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου για περιστολή του λαθρεμπορίου και κύρωση του πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα