Σουλτς: Πώς θα ακυρώσουμε το βέτο Πολωνίας - Ουγγαρίας για το ταμείο Ανάκαμψης

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 17:57
UPD:18:00
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Τον τρόπο που μπορεί η ΕΕ να προσπεράσει το βέτο  της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, σχετικά με τον  πολυετή προϋπολογισμό  της ΕΕ ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ και το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ανέλυσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτσς τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) καθώς  πιστεύει δε ακράδαντα ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα υποχωρήσει εάν δεν πάρει άλλα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Όλες οι χώρες που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία χρειάζονται αυτά τα κονδύλια. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να περιμένουν όλοι αυτά τα χρήματα επειδή ένας αυταρχικός ηγέτης στην Βουδαπέστη ή μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση στην Βαρσοβία θέτουν μια ολόκληρη κοινότητα χωρών υπό ομηρία για να εξυπηρετήσουν την εγχώρια πολιτική τους στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση αξιών. Ο Όρμπαν την βλέπει ως Ένωση χρησιμοποίησης αξιών, και αυτός ακριβώς είναι ο λανθασμένος τρόπος», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο DLF.

«Ωστόσο, αρκεί για την εκταμίευση των χρημάτων από το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού μια ειδική πλειοψηφία (σ.σ. ειδική πλειοψηφία επιτυγχάνεται εφόσον εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις:

α) η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών, δηλαδή από τα 15 εκ. των 27 ή

β) η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ ).

Ο 'Ορμπαν θα μπορούσε έτσι να μειοψηφήσει. Το βέτο του θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει μόνο για τον επταετή προϋπολογισμό. Εάν όμως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν πάρει χρήματα για επτά χρόνια, επειδή θα πρέπει να εργαζόμαστε με προϋπολογισμούς έκτακτης ανάγκης από έτος σε έτος, σας υπογράφω ότι θα υποχωρήσει», τόνισε.

Πηγή : Deutschlandfunk - ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα