Talk of the market: Προσδοκίες στις αγορές, ανησυχίες στις οικονομίες

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 11:00
UPD:11:00

Με τηλεκπαίδευση για δημοτικά και νηπιαγωγεία άρχισε η εβδομάδα, με την εκπαιδευτική τηλεόραση από την ΕΡΤ να συμπληρώνει τις υπηρεσίες της πλατφόρμας Webex - δωρεά της Cisco στο ελληνικό δημόσιο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, η καλή μέρα φάνηκε από τα θετικά μηνύματα στην Ασία, που συνάδουν με το κλίμα προσδοκιών που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε συνέχεια της επιτυχημένης έκβασης των εμβολίων της Pfizer. Το τελευταίο αφύπνισε το επενδυτικό ενδιαφέρον και στο ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, αν και σταδιακά εξασθένησε. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 11,5% σε εβδομαδιαία βάση και η μέση αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε στα 78 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. 

Πάντως αν και στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχουν κάποια μηνύματα αισιοδοξίας δεν ισχύει το ίδιο για τις οικονομίες. Δεν είμαστε Ιαπωνία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 21,4% στο γ’ τρίμηνο λαμβάνοντας ώθηση από εξαγωγές και κατανάλωση. Στην Ευρώπη, καθώς επεκτείνονται τα lockdown σε πολλές χώρες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που κλιμακώνεται, αυξάνονται οι ανησυχίες. Κρίσιμες εξελίξεις και στην Ελλάδα, με τις πιέσεις στο σύστημα Υγείας και την κατάθεση του προϋπολογισμού να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. 

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα θέτει χαμηλότερα τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021, μέχρι 5%, αναβαθμίζοντας την εκτίμηση για την ύφεση το 2020, κοντά στο 10%.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Αφορά πακέτο ενισχύσεων 1 δισ. ευρώ, από 500 ευρώ έως 350.000 ή 500.000 ευρώ ανά περίπτωση και καλύπτει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.  

Την πρόθεσή του να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για πληρωμή των τόκων του CoCo ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε στην τράπεζα ο SSM. Η οριστικοποίηση της απόφασης σημαίνει ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση για την τράπεζα ενόψει της στρατηγικής για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά την προσεχή περίοδο. 

H ΒC Partners, που απέκτησε τον έλεγχο του 33,19% της Forthnet - μέσω των μετοχών που είχαν οι τράπεζες - αποκτά τώρα και τις μειοψηφικές συμμετοχές της, όπως φάνηκε με την κίνηση εξαγοράς των μετοχών της Go Plc στην ελληνική εταιρεία, που ανακοινώθηκε στο χρηματιστήριο της Μάλτας. Πρόκειται για το 9,63% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Ως αποτέλεσμα - και στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για απόκτηση μεριδίου και από άλλους μετόχους - είναι κοντά το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς.

“Μας πάει πίσω” η απόφαση για την επιβολή εφάπαξ εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα παλαιότερα έργα ΑΠΕ, λέει η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας αναφορικά με τη λύση που έδωσε το υπουργείο για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Θέτει, όπως αναφέρει, σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της χώρας. 

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτα και μόνιμα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν εφάπαξ χρέωση 6% στα έσοδα από ΑΠΕ το 2020 με εκτιμώμενο όφελος περί τα 110 εκατ. ευρώ και εφάπαξ χρέωση 2 ευρώ / MWh στους λιανοπωλητές ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2021 με εκτιμώμενο όφελος 110 εκατ. ευρώ.

Στις 4 Δεκεμβρίου, σε έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ θα τεθεί προς έγκριση το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων με απόσχιση των επιχειρηματικών τομέων της ΟΤΕ Α.Ε. και την απορρόφησή τους από τις Cosmote E-Value, Γερμανός και Cosmote Technical Services (πρώην OTEplus). Η συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης την ακύρωση 9.965.956 ιδίων μετοχών που αγόρασε η εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους.

Η Intralot ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σωκράτης Κοκκάλης θα αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου, σε αντικατάσταση του Χρήστου Δημητριάδη που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εταιρείας στις ΗΠΑ. 

Αυτή την εβδομάδα, στις 19 Νοεμβρίου, ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου η Eurobank. Η Alpha Bank ανακοινώνει αποτελέσματα στις 25 Νοεμβρίου ενώ θα προηγηθεί στις 24 Νοεμβρίου η Motor Oil.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα