ΙΕΑ: Τα νέα lockdowns στην Ευρώπη επισκιάζουν τη ζήτηση του πετρελαίου

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 12:43
UPD:12:44
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Τα νέα lockdowns στην Ευρώπη με στόχο τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού, φαίνεται ότι ωθούν την τάση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προς τα κάτω, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα εκ των επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής του IEA για τις αγορές ενέργειας και την ασφάλεια, ο αντίκτυπος θα είναι ωστόσο λιγότερο σοβαρός σε σχέση με το πρώτο lockdown στις αρχές του έτους.

«Σημαντικά τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκονται σε lockdown. Αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει προς την αρνητική πλευρά», υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, όμως δεν ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα μειώσει επίσημα τις προβλέψεις του.

«Αναμένουμε σίγουρα αυτή τη φορά να υπάρξει χαμηλότερος αντίκτυπος από το τελευταίο lockdown. Αυτή τη φορά τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όπως και μερικά από τα καταστήματα».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από τη βύθισή τους νωρίτερα μέσα στο έτος και κυμαίνονται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο οι φόβοι της ζήτησης παραμένουν κι ενώ οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ που φαίνεται να οδηγεί σε νομικές αντιδικίες.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικότερα στις ΗΠΑ, εξετάζει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών με τεράστιο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Σανταμόρι.

«Εάν οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κλάδου ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε περίπτωση που η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, θα υπάρξουν εμπόδια για αυτήν τη νομοθεσία. Συνολικά, πρέπει να δούμε ολόκληρο το αποτέλεσμα».

Ο IEA διατήρησε σταθερή την πρόβλεψη ζήτησης του πετρελαίου για το 2020 και το 2021 στη μηνιαία έκθεσή του στις 14 Οκτωβρίου, προτού σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλουν νέα μέτρα στην κυκλοφορία για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι πρόκειται να δημοσιεύσει την επόμενη ανάλυσή του για την αγορά πετρελαίου την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Κίνα παραμένει το σημαντικότερο φωτεινό σημάδι στον κόσμο, μετά την καταστολή του ιού νωρίτερα αυτό το έτος και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι η μόνη μεγάλη χώρα στην οποία θα αυξηθεί η ετήσια ζήτηση για πετρέλαιο, υπογράμμισε ο Σανταμόρι.

Η ζήτηση των προϊόντων παρουσιάζει ανάμικτη εικόνα πρόσθεσε, με τα καύσιμα για τα αεροπλάνα και την κηροζίνη να συνεχίζουν να υποφέρουν, εντούτοις το ντίζελ, το πετρέλαιο και η βενζίνη αποδίδουν καλύτερα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα