Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Μετά τις 20 Νοεμβρίου οι εκταμιεύσεις

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 11:38

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει του όρους για τη χορήγηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η πλατφόρμα θα πρέπει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό για την υποβολή των αιτήσεων ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις της ενίσχυσης στους δικαιούχους. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η εκταμίευση των ποσών να ξεκινήσει μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Από το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί συνολικά, το κράτος θα λάβει πίσω τα 500 εκατ. ευρώ καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί και θα δοθεί ως επιδότηση.

Παράλληλα, ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι διευρυμένος καθώς θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και επιστήμονες όπως μηχανικοί, δικηγόροι που πλήττονται από την πανδημία βάσει τη διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου.

Στις προϋποθέσεις μεταξύ άλλων είναι ότι ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα δοθεί βάση της μείωσης του τζίρου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου όταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους λαμβάνονταν υπόψη η μείωση του τζίρου από το Μάρτιο.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Όσες επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020 και έως τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στους προηγούμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν,

  • οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ
  • οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τουλάχιστον 2.000 ευρώ, με το τελικό ποσό να προσδιορίζεται κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο.

Το Δεκέμβριο αναμένεται να υπάρξει και 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 700 εκατ. ευρώ με τα χρήματα να εκταμιεύονται στους δικαιούχους τον ίδιο μήνα.

Ραλλού ΑλεξοπούλουΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα