Καλύτερες σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ σε περίπτωση νίκης Μπάιντεν βλέπει ο Γάλλος υπ. Εμπορίου

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 15:48
UPD:15:53
EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Η Γαλλία αναμένει ομαλότερες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν κερδίσει τελικά τις εκλογές, με μεγαλύτερη σύμπνοια στην αειφόρο ανάπτυξη και περισσότερη συνεργασία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στα γαλλικά κρασιά διαδοχικά για τις επιδοτήσεις της Airbus, απείλησε τις εισφορές σε σαμπάνια και πολυτελείς τσάντες και επιδίωξε τον απομονωτισμό με το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική».

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία ανέμενε ότι μια προεδρία του Μπάιντεν θα έριχνε τους τόνους, ο Ριστέρ δήλωσε στο Reuters: «Σίγουρα θα δούμε μια βελτίωση στις σχέσεις. Θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία σε πολλούς τομείς».

Ο Μπάιντεν έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της μάχης της Τζώρτζια νωρίς την Παρασκευή, πλησιάζοντας στην κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Το στρατόπεδο του Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι θα τερματίσει τον «τεχνητό εμπορικό πόλεμο» που κάνει ο Τραμπ εναντίον της Ευρώπης, ενώ αντιμετωπίζει ανισορροπίες στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την ΕΕ.

Η Γαλλία επέβαλε νέο φόρο 3% στα έσοδα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, αλλά συμφώνησε να αναστείλει τις πληρωμές φέτος, ενώ διεξάγονται διεθνείς συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης γιγάντων όπως η Google και η Facebook. Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ συμφώνησε να καθυστερήσει τον πόλεμο των δασμών μέχρι το τέλος του 2020.

Ο Ριστέρ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν θα επιβληθούν οι δασμοί που έχει απειλήσει σε σαμπάνιες, γαλλικά τυριά και τσάντες ως αντίποινα για τον νέο ψηφιακό φόρο. Είπε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε για διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΟΣΑ για την επανεγγραφή των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ οριστικοποίησαν έναν κατάλογο προϊόντων που θα στοχεύσει το μπλοκ με δασμούς σε μια διαφωνία σχετικά με τις επιδοτήσεις μεταξύ Airbus και Boeing. Ο Ριστέρ είπε ότι ο  αεροδιαστημικός κλάδος, η γεωργία και η μεταποίηση ήταν οι τομείς που πιθανότατα θα πληγούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα