Ελπίδες για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 11:35
UPD:11:51
REUTERS/THOMAS HODEL

Ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, δίνει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1, πήγε -επί της ουσίας- κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας του Αρείου Πάγου, η οποία στο παρελθόν είχε απορριψει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας, δικαιώνοντας τις τράπεζες, 

Τότε, ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ήταν δηλωτικός και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας. Μ' αυτό το σκεπτικό είχε απορρίψει την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας.

Ωστόσο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τη σημαντική αυτή απόφαση αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για πιθανή δικαίωση δανειοληπτών, καθώς οι δύο εκ των τριών δικαστών είχαν την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου καταχρηστικότητας των όρων των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα εκκρεμεί από το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε την κατάργηση της ισοτιμίας 1,20 φράγκα ανά ευρώ κατ' ελάχιστον, την οποία η ίδια είχε θέσει, προκειμένου να θωρακίσει την οικονομία από την υπερβολική ανατίμηση του νομίματος. 

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα