ΙΕΑ: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 11:28
UPD:11:30
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τα οποία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώνονται σταθερά, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ωστόσο όπως προειδοποίησε, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + -μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- σχεδιάζουν να αυξήσουν τον εφοδιασμό κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Ιανουάριο και ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα αυξήσει την παραγωγή στα 700.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, από τα 300.000 βαρέλια ημερησίως επί του παρόντος.

«Υπάρχει περιορισμένος χώρος, ώστε να απορροφήσει η αγορά επιπλέον προσφορά τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο IEA στην τακτική μηνιαία έκθεσή του. «Εκείνοι που επιθυμούν να καταστήσουν πιο περιορισμένη την αγορά πετρελαίου εξετάζουν έναν κινούμενο στόχο».

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ επί της παρούσης έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 7,7 εκατ. bpd.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός «οι προσπάθειες των παραγωγών στέφθηκαν από κάποια επιτυχία», διατηρώντας σχετικά σταθερές τις τιμές του πετρελαίου και περιορίζοντας τα αποθέματα, καθώς μειώθηκαν κατά 2,3 εκατ. bpd το τρίτο τρίμηνο, ενώ για το δ΄ τρίμηνο προβλέπεται να περιορισθούν κατά 4,1 εκατ. bpd.

Ωστόσο, όπως προσθέτει η ανάκαμψη της ζήτησης το καλοκαίρι επιβραδύνθηκε εξαιτίας του δεύτερου κύματος των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των εκ νέου περιορισμών στις μετακινήσεις.

«Αυτό σίγουρα δημιουργεί αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και συνεπώς τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου», καταλήγει στην έκθεσή του ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα