Βρετανία: Ανέκοψε ταχύτητα η οικονομία τον Αύγουστο, άνοδος 2,1%

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 09:45
UPD:09:47
REUTERS/SIMON DAWSON

Με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο έτρεξε η βρετανική οικονομία τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 2,1% κι ενώ η Βρετανία προσπαθεί να ανακάμψει από την συρρίκνωση ρεκόρ του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των lockdowns, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Ο ρυθμός αυτός ήταν κατά πολύ χαμηλότερος από το 6,4% του Ιουλίου, όπως και από το 4,6% των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει τον 4ο διαδοχικό μήνα ανάπτυξης, ωστόσο είναι οριακά πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο των εκτιμήσεων 27 αναλυτών στη δημοσκόπηση του Reuters.

Η βρετανική οικονομία -η οποία συρρικνώθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη χώρα του G7- παρέμεινε 9,2% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν την πανδημία, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

«Η οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει τον Αύγουστο, αλλά λιγότερο σε σχέση με τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Τζόναθαν Άθοου, οικονομολόγος της υπηρεσίας.

Ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για ρυθμό 5%.

Η ανάπτυξη στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών υπολείπεται επίσης των προβλέψεων, με 0,3% και 3% αντίστοιχα.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να δυσκολευθεί να σημειώσει ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, άρχισε να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα