ΗΠΑ: Η μείωση στις τιμές των φαρμάκων πλήττει τον ευρωπαϊκό κλάδο υγείας

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 12:45
UPD:14:10

Πιέσεις δέχονται σήμερα οι μετοχές των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών όπως και ο κλάδος υγείας, μετά την υπογραφή εκτελεστικής εντολής από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Ο κλάδος υγείας από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης κινείται πτωτικά, παρουσιάζοντας αυτή την ώρα απώλειες της τάξεως του 0,22%, με τις μετοχές όλων των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών στα «κόκκινα».

Η κίνηση αυτή του Ρεπουμπλικανού προέδρου και οι συνεπακόλουθες πιέσεις στον κλάδο της υγείας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έρχονται κι ενώ σήμερα στις αγορές οι νέες εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού (η AstraZeneca αρχίζει πάλι τις δοκιμές για το εμβόλιό της που είχαν σταματήσει εξαιτίας απρόσμενης ασθένειας σε μετέχοντα) έχουν κάνει τους επενδυτές να αναθαρρήσουν.

Ο Τραμπ σκοπεύει να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, φέρνοντας τις στα επίπεδα με αυτές σε άλλες χώρες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότερο από το 60% των κερδών των φαρμακευτικών εταιρειών παράγονται στις ΗΠΑ, εξαιτίας των υψηλών τιμών των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse τα έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών όπως οι AstraZeneca, Bayer, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, Roche και Sanofi, θα μπορούσαν να πληγούν, οι μετοχές των οποίων αυτή την ώρα καταγράφουν απώλειες κάτω του 1%.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα