ΕΣΑ: Επιτακτικό το αίτημα για νέα επαναρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 16:58
UPD:17:01

Τα μηνύματα που έρχονται από όλους τους κλάδους του εμπορίου και από το σύνολο των εμπορικών περιοχών της χώρας μάς αναγκάζουν να επαναφέρουμε επιτακτικά το αίτημα για μία νέα γενναία επαναρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).

Όπως σημειώνει, την επερχόμενη κατάσταση και την αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας την είχε ήδη επισημάνει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, από τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, η πραγματικότητα της αγοράς αυτή την κρίσιμη περίοδο, «που δικαιολογεί την αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας», αποτυπώνεται συνοπτικά στα παρακάτω δεδομένα:

Εντός του Αυγούστου λήγουν οι τελευταίες επιταγές του Μαΐου που πήραν παράταση εξόφλησης 75 ημερών. Επίσης, η πλειονότητα της αγοράς που προϋπολόγιζε αυξημένο τζίρο τον Αύγουστο λόγω του τουρισμού ή ενισχυμένες εισπράξεις λόγω της περιόδου των εκπτώσεων, έχει εκδώσει πριν την υγειονομική κρίση μεταχρονολογημένες επιταγές υψηλής αξίας, που λήγουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, από το τέλος Αυγούστου έως και το τέλος Οκτωβρίου αρχίζει η υποχρέωση καταβολής των οφειλών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Πολλές επιχειρήσεις που πριν από την υγειονομική κρίση στηρίχτηκαν στα οικονομικά στοιχεία εκείνης της περιόδου και αποφάσισαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολύ λιγότερες δόσεις από τις 120 που δικαιούντο, δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή των ρυθμίσεων. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις που ήταν ενταγμένες σε καθεστώς ρυθμίσεων και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τη δόση του Φεβρουαρίου 2020 και στη συνέχεια λόγω της υγειονομικής κρίσης είχαν αδυναμία πληρωμής και δεύτερης συνεχόμενης δόσης, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση τζίρου, εάν συνυπολογιστούν και οι εν λόγω παράγοντες που επηρεάζουν τη ρευστότητά τους, θα λειτουργήσουν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας από τις αρχές του φθινοπώρου και αμέσως μετά θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο», επισημαίνει ο ΕΣΑ.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης επαναφέρει «δυναμικά» το αίτημα επαναρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις,  με στόχο να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, προτείνει στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης του Covid19 έχουν ήδη απωλεσθεί. Ζητεί δε και την επαναρύθμιση σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσων επιχειρήσεων είναι ήδη ενταγμένες στο ισχύον καθεστώς ρύθμισης και δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή  που είχαν αποδεχθεί.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων πρέπει να παραμείνει ενεργή για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την επανένταξη στην επαναρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφληθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών, από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και μετά.

Οι έμποροι της Αθήνας σημειώνουν πως η συγκεκριμένη πρότασή τους βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, πηγάζει από την καρδιά του εμπορικού κόσμου της χώρας «και δυστυχώς μαζί με την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή ομαδικών λουκέτων σε όλη τη χώρα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα