ΙLO: Ο Covid-19 «έφαγε» 400 εκατ. θέσεις εργασίας στο β’ τρίμηνο

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 17:10
UPD:17:10

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε 14% μείωση των ωρών απασχόλησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, γεγονός που «μεταφράζεται» στην απώλεια 400 εκατ. θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας(ILO). Τα τρία σενάρια για το δεύτερο εξάμηνο.

Oι νέες εκτιμήσεις του ILO για τις απώλειες θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με την πτώση 10,7% των ωρών εργασίας –ή απώλεια 305 εκατ. θέσεων- που προέβλεπε για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου στην προηγούμενη έκθεση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο.

Στην πέμπτη έκδοση της έκθεσης «ο Covid-19 και ο κόσμος της εργασίας», ο ILO διαπιστώνει ότι η αμερικανική ήπειρος αποτελεί την περιοχή που έχει επηρεασθεί περισσότερο, καθώς εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 18,3% των ωρών εργασίας ή περίπου 70 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Για το πρώτο τρίμηνο, ο ILO υπολογίζει ότι μειώθηκαν κατά 5,4% οι ώρες εργασίας ανά τον κόσμο, σε σύγκριση με την απασχόληση του τετάρτου τριμήνου, ποσοστό που ισοδυναμεί με την απώλεια 155 εκατ. θέσεων εργασίας. Για τη μείωση της παγκόσμιας απασχόλησης συντελούν διάφοροι παράγοντες, όπως οι μειωμένες ώρες εργασίας, τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας, αλλά και η αύξηση της ανεργίας.

Στην έκθεση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας παραθέτει τρία διαφορετικά σενάρια για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους.

Το βασικό σενάριο προβλέπει 4,9% μείωση των ωρών απασχόλησης ή την απώλεια 140 εκατ. θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του τετάρτου τριμήνου του 2019. Το σενάριο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για 11,9% των εργασιακών ωρών ή απώλεια 340 εκατ. θέσεων εργασίας. Αυτό βασίζεται σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων Covid-19 και επιστροφή περιοριστικών μέτρων lockdown με «σημαντικά βραδύτερη ανάκαμψη».

Τέλος, το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μόλις 1,2% μείωση των ωρών απασχόλησης ή απώλεια 34 εκατ. θέσεων εργασίας. Για να υλοποιηθεί το καλό σενάριο βασική προϋπόθεση είναι η πλήρης και σε άμεσο χρονικό διάστημα επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, «ενισχύοντας σημαντικά τη ζήτηση και δημιουργία θέσεων εργασίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBCΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα