Talk of the market: Κινήσεις ανάκτησης του χαμένου εδάφους

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 11:26
UPD:11:27

Οι αγορές τείνουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος μετά την κατάρρευση που προκάλεσε στις τιμές των μετοχών η εμφάνιση και η εξάπλωση του Covid-19. Η βιωσιμότητα αυτού του ανοδικού σερί είναι τώρα το ζητούμενο. Εάν οι οικονομίες περνούσαν σε μια ταχεία ανάκαμψη ο επενδυτικός κίνδυνος θα μειωνόταν αλλά τα μηνύματα δεν είναι ξεκάθαρα. Την ίδια στιγμή ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας είναι υπαρκτός και απειλεί να εισάγει μεταβλητότητα στο περιβάλλον.

 

Στην Ελλάδα, καθώς ανοίγουν οι πύλες εισόδου ταξιδιωτών, αυξάνονται οι κίνδυνοι νέου κύματος μολύνσεων αλλά η οικονομία δεν φαίνεται να αντέχει νέο lockdown αναδεικνύοντας την προσωπική ευθύνη σε καταλύτη. Πάντως στο χρηματιστήριο, όπου ο τραπεζικός κλάδος ανακτά δυνάμεις, το περιβάλλον ευνοείται και από τον αντίκτυπο της επιτυχημένης έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου. Οι προσφορές ξεπέρασαν χθες τα 15,75 δισ. ευρώ, ήτοι υπερκάλυψη κατά 6 φορές, με επιτόκιο 1,55%. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από χαρτοφυλάκια του Ηνωμένου Βασιλείου, ερμηνεύτηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.   

 

Την εκτίμηση ότι το 2021 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Tράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας χθες στο Delphi Forum.

 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και ανακαλείται η άδειά της, σε συνέχεια της απόρριψης από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης που είχε καταθέσει προκειμένου να καταστούν άκυρες οι αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος του 2013, για ειδική εκκαθάριση και μεταβίβαση της περιουσίας της στην Alpha Bank.

 

Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα οικονομικά του αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2020.

 

Λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μεταβαίνουν σε μειωμένο ΦΠΑ 13% από 24% προηγουμένως έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020 δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6,9% σε ετήσια βάση σημειώνοντας επιβράδυνση από τον αναθεωρημένο ρυθμό ανάπτυξης του δ’ τριμήνου του 2019, ήτοι 7,6% και έναντι ρυθμού 7,3% για ολόκληρο το 2019. Μόνο στην Αθήνα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο έναντι 10,4% για ολόκληρο το 2019 και 11,2% στο δ’ τρίμηνο του 2019. Παρά το ράλι, οι τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου 33% κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε, το 2007.

 

Νέες τάσεις ανέδειξε το lockdown στη βιομηχανία καλλυντικών. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen σε 800 γυναίκες άνω των 18 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 36% προχώρησε σε αλλαγή μαρκών στα προϊόντα περιποίησης προσώπου ενώ για την μετά lockdown εποχή, στη νέα κανονικότητα, οι Ελληνίδες δηλώνουν επιφυλακτικές αναφορικά με τις επιλογές των προορισμών ομορφιάς, σημειώνοντας πως θα επισκέπτονται λιγότερο συχνά προορισμούς όπως πολυκαταστήματα, nail bars και ινστιτούτα ομορφιάς.

 

“Πατρόν" για συμφωνίες που αφορούν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες  (ΑΟΖ) μεταξύ χωρών της Μεσόγειου προσφέρει η απόφαση Αθήνας - Ρώμης να καθορίσουν τις ΑΟΖ στα νερά που ενώνουν τις δύο χώρες, αναγνωρίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα σε χερσαία και νησιωτικά εδάφη.

 

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αντιδρούν δάσκαλοι και καθηγητές που διαδηλώνουν, με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 19.00 το βράδυ και πορεία στη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα