Σημάδια αντιστροφής της τάσης στη ζήτηση ρεύματος και υγρών καυσίμων βλέπουν παράγοντες της αγοράς

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 09:53
UPD:10:38
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόδρομες ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης προκύπτουν από την αγορά ενέργειας, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις που έκαναν χθες οι επικεφαλής των Eλληνικών Πετρελαίων και του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε αντιστροφή της τάσης» σημείωσε συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε ακόμη σε θετικό επίπεδο», αλλά εκτίμησε ότι «βλέπουμε σταδιακή επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα».

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης (η οποία σε ορισμένους τομείς όπως τα αεροπορικά καύσιμα έφθασε και το 90 %) η πανδημία προκάλεσε δραματική πτώση των τιμών του αργού, η οποία μειώνει το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης αλλά έχει δυσμενείς λογιστικές συνέπειες στα αποτελέσματα εξαιτίας της υποτίμησης της αξίας των αποθεμάτων της εταιρείας. Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης η διαχείριση των αποθεμάτων που ξεκίνησε από τα τέλη του 2019 επέτρεψε στα ΕΛΠΕ την εξοικονόμηση ποσού της τάξης των 90 εκατ. ευρώ από την επίπτωση αυτή, ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες ανακάμπτουν οι διεθνείς τιμές του αργού, που σημαίνει ότι η λογιστική επίπτωση αντισταθμίζεται.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη «αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης, ύστερα από την πτώση του Μαρτίου - Απριλίου καθώς η οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά μετά το lock down».

«Κάνουμε μελέτες και προσομοιώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε τις πιθανές επιπτώσεις από επόμενο κύμα κορωνοϊού εφόσον υπάρξει μετά το καλοκαίρι. Όμως σε γενικές γραμμές δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των έργων ανάπτυξης του συστήματος» πρόσθεσε. 

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα