Λιανεμπόριο: Τα βλέμματα στην εμπορική κίνηση

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 12:01
UPD:12:06
MotionTeam/MOTION TEAM

Σε «κρας τεστ» για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου αναδεικνύεται η σημερινή ημέρα. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, ακόμη 66.010 επιχειρήσεις και καταστήματα άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους για να υποδεχθούν το αγοραστικό κοινό, υπό αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας και με την προσδοκία να περιορίσουν τις απώλειες του lockdown. Σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην εμπορική κίνηση πολλές επιχειρήσεις επιστράτευσαν προσφορές για να δελεάσουν τους καταναλωτές κόντρα στο «μουδιασμένο» κλίμα που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση.

«Οι πωλήσεις που χάθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας είναι ρεαλιστικά αδύνατον να αναπληρωθούν εντός του έτους, αλλά οι ετήσιες απώλειες μπορούν να μετριαστούν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, σε ανοικτή επιστολή του στον εμπορικό κόσμο της Αττικής για τη «νέα επόμενη μέρα της αγοράς» ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι οι καταναλωτές θα βρουν προσφορές που ξεπερνούν το 50%.

«Σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ξεκινά μια νέα επόμενη μέρα, αλλά και μια νέα καθημερινότητα, καθώς το λιανικό εμπόριο επανεκκινεί και επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από απραξία σχεδόν δύο μηνών. Από σήμερα σηκώνουμε ρολά και μανίκια και παίρνουμε πίσω την επαγγελματική μας ζωή» αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Κορκίδης.

Όπως επισημαίνει, η μετάβαση στην νέα τάξη πραγμάτων «πρέπει να μετατραπεί σε μία ευκαιρία ανάταξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφού θα υπάρξουν διαρκείς αλλαγές τις οποίες πρέπει να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε εγκαίρως».

«Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και ο εμπορικός κόσμος, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις να διαχειριστεί τις αλλαγές στη καταναλωτική συμπεριφορά, που αναγκαστικά θα επέλθουν» συνεχίζει, προσθέτοντας πως «το μεγάλο ζητούμενο για να περιοριστούν οι απώλειες από τη νέα κρίση που πλήττει την οικονομία είναι να αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, να ανασχεθεί η ύφεση και να περιοριστεί η ανεργία».

«Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης δεν θα ξεπεραστούν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα» εκτιμά ο κ. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μονόδρομο για τον εμπορικό κόσμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει και να καταστρώσει στρατηγικές για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

«Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι μια επιστροφή στη προ επιδημίας κανονικότητα, αλλά μια μεταβατική κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των επιχειρήσεων μας, σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον με ιστορικά χαμηλούς δείκτες. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλη τη διαθέσιμη ρευστότητα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αξιοποιήσουμε όλα τα προσωρινά και μόνιμα μέτρα στήριξης που έχουμε στη διάθεσή μας» συμπληρώνει.

Επισημαίνει παράλληλα πως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η υπευθυνότητα και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και οδηγιών ασφάλειας και σημειώνει ότι οι αγορές της Αττικής, λόγω της μεγάλης επιχειρηματικής συγκέντρωσης θα είναι το σημείο αναφοράς που θα επαληθεύσουν «πως ανοίξαμε τα καταστήματα μας με σκοπό να μην χρειαστεί να τα κλείσουμε ποτέ ξανά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης ανέφερε σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 πως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πορεία της εμπορικής κίνησης. Τα καταστήματα, όπως είπε, είναι έτοιμα απ' όλες τις απόψεις για να υποδεχθούν το αγοραστικό κοινό. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους και στα ταμεία, οι πωλητές έχουν εφοδιαστεί με προστατευτικές μάσκες ενώ όλα τα προϊόντα απολυμαίνονται μετά την επαφή με τον πελάτη. Τα ράφια είναι γεμάτα ενώ οι καταναλωτές, όπως σημείωσε, θα βρουν γενναίες προσφορές, οι οποίες ξεπερνούν και το 50%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα