Αναζητείται πυξίδα για την ακτοπλοΐα

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 08:47
UPD:08:50
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr 

Τα μέτρα περιορισμού της επιβατικής κίνησης προς τα νησιά που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσεων, αναδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο και τα θέματα επιβίωσης με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ακτοπλοϊκός κλάδος εφόσον η κρίση αυτή παραταθεί για μεγάλο διάστημα.

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις βιώνουν ήδη μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η κίνηση μειώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Όπως εκτιμάται, ουσιαστικά έχει χαθεί η θερινή περίοδος που φέρνει και το 50% των εσόδων του κλάδου. Δεδομένου ότι τα πλοία θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι δρομολογημένα για να μην κοπεί η χώρα στα δύο, όπως σημειώνεται, έρχεται πιο κοντά σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο κρατικής στήριξης» που σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» συζητείται ήδη σε κάποια γραφεία.

Άμεσα πάντως οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αναμένουν εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την επιδημία, καθώς έχουν ενταχθεί και αυτές με βάση τον ΚΑΔ σε αυτά. Τα μέτρα είναι θετικά, ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, η ακτοπλοϊκή επιχείρηση είναι πολύ διαφορετική από μία στεριανή, καθώς τα πλοία είναι υποχρεωμένα να ταξιδεύουν ακόμη και με μεγάλες ζημίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα