Κομισιόν: Πακέτο μέτρων 37 δισ. για την προστασία των οικονομιών της Ε.Ε.

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 15:20
UPD:16:21
REUTERS/Yves Herman

Επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα που θα προχωρήσουν για τη στήριξη των χωρών μελών, όπως η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισ. ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ. Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ε.Ε. ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη», επεσήμανε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε κάθε αναγκαία βοήθεια προς την Ιταλία. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιταλία σε ό,τι έχει ανάγκη. Είναι ύψιστη προτεραιότητα. Η χώρα αυτή έχει πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό. Κατά συνέπεια...θα ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες της», είπε.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχώρησαν ορισμένες χώρες ως μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, τασσόμενη αντίθετα υπέρ των υγειονομικών ελέγχων.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι κρατικές επιδοτήσεις είναι απαγορευμένες επί της αρχής, στον βαθμό που μπορεί να δώσουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε μία επιχείρηση εις βάρος των ανταγωνιστών της και, κατά συνέπεια, να οδηγήσουν σε διαστρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της Ενωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα