Βρετανία: Στόχος η «αποκατάσταση της ανεξαρτησίας» από την Ε.Ε. έως το τέλος του έτους

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 22:48
UPD:22:49
REUTERS/HANNAH MCKAY

Η «αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας από την 1η Ιανουαρίου» του νέου έτους είναι ο πρωταρχικός στόχος της Βρετανίας, τόνισε σήμερα το Νο 10 της Νταόυνινγκ Στριτ, καθώς η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τους διαπραγματευτικούς στόχους της την Πέμπτη.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε μάλιστα ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αποσυρθεί από τις συνομιλίες.

Η Βρετανία έχει καταστήσει σαφές ότι θα πιέσει για μια εμπορική συμφωνία κατά το πρότυπο του Καναδά. Παραταύτα φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στην ελευθερία να θέσει τους δικούς της κανόνες αντί να επιτύχει μια τέτοια συμφωνία, εάν η Ε.Ε. επιμένει σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση από ό,τι στη συμφωνία με τον Καναδά.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν σήμερα την εντολή του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, στην οποία καθορίζονται οι όροι για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου. Η εντολή αναμένεται να εγκριθεί επίσημα αύριο σε μια υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα