Talk of the market: Tα βλέμματα σε ΟΛΘ και ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και στην υπόθεση FF

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 11:18
UPD:11:19

Συσσώρευση τιμών λίγο πάνω από τις 900 μονάδες παρακολουθούμε στο Χρηματιστήριο, με εμφανή την αδυναμία των τραπεζών να παρακολουθήσουν την άνοδο της αγοράς των ομολόγων όπου η απόδοση του δεκαετούς παραμένει κάτω από το 1%. Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα θετικά σχόλια από διεθνείς αναλυτές, με ενδεικτική την εκτίμηση του hedge fund Helm Investment Partners ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία και κατά συνέπεια θα μπορούσαν εύκολα να σημειώσουν άνοδο 50% έως 100%.

 

- Σήμερα λήγει η προθεσμία στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ (εκτός ΦΠΑ), όπου αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λιμενικά έργα, ο ανάδοχος του οποίου αναμένεται να αναδειχθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. 

 

- Σήμερα εκπνέει και  η προθεσμία και για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Μεταξύ των μνηστήρων φέρονται να είναι η μέτοχος του ΔΕΣΦΑ Snam, η Italgas, η Eon, η Engie καθώς και τα funds KKR, Blackrock και Macquarie. Σημειώνεται ότι το δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

- Με βάση πάντως τα όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΛΠΕ για την επένδυση της εταιρείας στο 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών, προκύπτει αποτίμηση γύρω στα 650 με 700 εκατ. ευρώ για την μεταβιβαζόμενη εταιρεία. Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση η σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΠΕ για τη συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του ΤΑΙΠΕΔ στις εταιρείες που θα προκύψουν από τη μερική διάσπαση της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησής της.

 

- Μπορεί η αξία του πακέτου μετοχών της Dufry (εκτιμάται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ) να είναι “κλειδωμένη” ωστόσο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Folli Follie να “κερδίσει” πολλά περισσότερα σε αποζημιώσεις (άγνωστο πότε) σε συνέχεια των αγωγών που έχει ασκήσει στα στελέχη της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited στην Ασία, που υπέγραψαν τις αλλοιωμένες οικονομικές της καταστάσεις, κ.κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Law Chiu Chuen και Ιωάννη Μπεγιέτη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας χθες ο CEO Γιώργος Σάμιος και ο πρόεδρος Γιώργος Ιωαννίδης το ποσό που ζητείται ως αποζημίωση είναι ήδη στα 80 εκατ. δολ. και θα αυξηθεί.

 

- Στο 71,48% (από 71,75%) τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε τον Ιανουάριο το ποσοστό της ΔΕΗ στο σύνολο της μηνιαίας προμήθειας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό προμήθειας είναι της Mytilineos 5,61% και στη συνέχεια της HERON 5,18%, με τα αντίστοιχα ποσοστά τους για τον προηγούμενο μήνα να διμορφώνονται σε 5,51% και 5,25% αντίστοιχα.

 

- Στη σύσταση ανεξάρτητου Σωματείου προχώρησαν οι εργαζόμενοι της FPS, της εταιρείας διαχείρισης NPEs της Eurobank, σε συνέχεια της έναρξης της μακροπρόθεσμης σύμπραξής της με την doValue.

 

- Στο μέτωπο της οικονομίας “δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα”. Αυτό φέρεται να επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ την περίοδο 2021 - 2027, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη.

 

- Έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών 2,6 δισ. ευρώ σημειώθηκε το 2019 και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίστηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2018, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της καταγραφής πλεονάσματος έναντι ελλείμματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα