Ο νέος κοροναϊός απειλεί την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 08:36
UPD:08:37
REUTERS/POOL New

Τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, στην οποία κατέληξαν τον Ιανουάριο έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, εξέφρασε χθες ο Λευκός Οίκος διά του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

«Αναμένουμε ότι στην πρώτη φάση της συμφωνίας η Κίνα θα μπορέσει να εισαγάγει περισσότερα τρόφιμα και να ανοίξει τις αγορές αυτές στους Αμερικανούς αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, καθώς παρακολουθούμε αυτή την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, αντιλαμβανόμαστες ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο πόσο μεγάλες, τουλάχιστον στο τρέχον έτος, θα είναι οι εισαγωγές αυτές», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει κατά 200 δισ. ευρώ τις εισαγωγές σε αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες, Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες αλλαγές στο οικονομικό και εμπορικό καθεστώς και ειδικότερα στους τομείς πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταβίβασης τεχνολογίας, γεωργίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και στο καθεστώς που διέπει το γιουάν. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσει μέρος των δασμών που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα