Κύπρος: Ο ESM δεν απαιτεί αποπληρωμή από Κύπρο μετά την αίτηση για προπληρωμή του ΔΝΤ

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 12:58
UPD:13:21
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σήμερα «να παραιτηθεί από την υποχρεωτική υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων του ESM από την Κύπρο σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)». Σημειώνεται ότι χωρίς την απαλλαγή αυτή η Κύπρος θα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στον ESM 6,3 δισ. ευρώ.

Όπως υπενθυμίζεται στην απόφαση, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης του ESM με την Κύπρο, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής προς το ΔΝΤ ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM καθίσταται κανονικά αμέσως οφειλόμενο και πληρωτέο. Η απαλλαγή που χορηγείται από τον ESM σημαίνει ότι η Κύπρος δεν υποχρεούται να προβεί σε τέτοια πρόωρη εξόφληση στο ίδρυμα.

«Η πρόωρη αποπληρωμή του ανεξόφλητου δανείου της Κύπρου προς το ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για τη χώρα όσο και για τον ESM. Η Κύπρος έχει σήμερα μια θετική εικόνα στην αγορά και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποκαταστήσει το χρέος του ΔΝΤ με χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια από τις κεφαλαιαγορές. Αυτό ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι η Κύπρος θα συζητήσει με τον ESM τη δυνατότητα προπληρωμής μεριδίων των δανείων του ΕSM το 2021 ή το 2022, με την επιφύλαξη των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και μιας θετικής ανάλυσης κινδύνου - οφέλους.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα