ΤΑΙΠΕΔ: Εννέα επενδυτικά σχήματα στη β΄ φάση του διαγωνισμού για το 30% του ΔΑΑ

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 14:17
UPD:14:24
Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis

Σε εννέα ανέρχονται τα επενδυτικά σχήματα που περνούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για το 30% του ΔΑΑ.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, προεπέλεξε εννέα επενδυτικά σχήματα, τα οποία εισέρχονται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που έχει το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, για τη β΄ φάση του διαγωνισμού, η οποία εκκινεί σήμερα, προκρίνονται οι εξής ενδιαφερόμενοι επενδυτές (με αλφαβητική σειρά):

1. ADP GROUPE

2. AVIALLIANCE GMBh

3. FERROVIAL INTERNATIONAL SE 

4. FIRST STATE INVESTMENTS

5. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS

6. VINCI AIRPORTS

7. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV - RAIF

8. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS

9. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION

Τα προεπιλεγέντα αυτά επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Συμφωνία Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το τεύχος και τα σχετικά έγγραφα της β΄ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με τον ΔΑΑ.

Το προφίλ των εννέα

  • ADP Groupe: Διεθνής διαχειριστής αεροδρομίων με έδρα το Παρίσι. Εκτός από τη διαχείριση των διεθνών αεροδρομίων του Παρισιού Charles de Gaulle, του αεροδρομίου Orly και του αεροδρομίου Le Bourget, κατέχει μετοχές σε 22 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, συνολικού ύψους 281 εκατομμυρίων επιβατών το 2018.
  • Avialliance GMBh: Εταιρεία διαχείρισης αερολιμένων με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 ως Hochtief AirPort, θυγατρική του διεθνούς κατασκευαστικού ομίλου Hochtief. Ελέγχει σήμερα το 40% του AIA, ενώ κατέχει μερίδιο 55% στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, 30% στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, 49% στο αεροδρόμιο του Αμβούργου και 40% στο αεροδρόμιο του San Juan.
  • Ferrovial International SE: Προηγουμένως Grupo Ferrovial. Είναι μια ισπανική πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών μεταφορών και αστικών υπηρεσιών. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μέρος του δείκτη χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης IBEX 35. Η Ferrovial περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στους δείκτες IBEX-35, Dow Jones Sustainability και FTSEGood, και έχει σήμερα δραστηριότητες σε περισσότερες από 15 χώρες και απασχολεί περίπου 100.000 άτομα παγκοσμίως. Οι τέσσερις κύριες επιχειρηματικές γραμμές της εταιρείας είναι: αεροδρόμια, κατασκευές, υπηρεσίες και διοδίων. Ολοκλήρωσε ή βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης εννέα μεγάλων συμβολαίων σχεδίασης-κατασκευής στη χώρα, συνολικού ύψους 9,1 δισ. δολαρίων. Εκτέλεσε κατασκευή σε 40 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.
  • First State Investments: Παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επικεντρωμένη στην παροχή υψηλής ποιότητας, μακροπρόθεσμων επενδυτικών δυνατοτήτων στους πελάτες της. Διαχειρίζεται περίπου $153 δισ (AUD $ 223 δισ) κεφάλαια για λογαριασμό πελατών, που περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, χονδρέμπορους διανομείς και πλατφόρμες, οικονομικούς συμβούλους και τους πελάτες τους. Ξεκίνησε στην Αυστραλία το 1988 και είναι πλέον μια καθιερωμένη παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με μια διαφοροποιημένη βάση πελατών που υποστηρίζεται από περιφερειακές μονάδες. Ανήκε στην Τράπεζας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας μέχρι τις 2 Αυγούστου 2019, όταν αποκτήθηκε από την Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. Ως εκ τούτου, βρίσκεται στο στάδιο της μετονομασίας σε First Sentier Investors.
  • Global Infrastructure Partners: Ανεξάρτητος διαχειριστής υποδομών, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 51 δισ. δολαρίων. Έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη με γραφεία στο Λονδίνο, το Μουμπάι και το Σίδνεϊ και επενδύει στο μετοχικό κεφάλειο εταιρειών που αφορούν σε υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των υδάτων/αποβλήτων. Οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της έχουν συνδυασμένα ετήσια έσοδα άνω των $ 46δις κι απασχολούν πάνω από 52.000 άτομα. Οι κοινοπραξίες που ηγείται το GIP έχουν αποκτήσει το Gatwick το 2009 και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου το 2012. Ήταν προηγουμένως μέτοχος του London City Airport. Το GIP βρίσκεται στη διαδικασία να δημιουργήσει ένα fund ύψους $22 δισ. (Global Infrastructure Partners (IV).
  • Vinci Airports: Γαλλική εταιρεία παραχωρήσεων και κατασκευών, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία παγκοσμίως με βάση τα έσοδα και απασχολεί περισσότερους από 179.000 εργαζομένους. Ιδρύθηκε το 1899 ως Société Générale d'Enterprises. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Euronext στο Παρίσι και είναι μέλος του δείκτη Euro Stoxx 50. Ο όμιλος αποτελείται από παραχωρήσεις - Αυτοκινητόδρομους, Αεροδρόμια, Σιδηρόδρομους, Στάδια - και συμβάσεις - Energies, Eurovia, κατασκευές. Τα αεροδρόμια VINCI χειρίστηκαν 240 εκατομμύρια επιβάτες το 2018 σε 46 αεροδρόμια παγκοσμίως, αποδίδοντας 1,607 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Κοινοπραξία εταιρειών Ardian Infrastructure Fund S.C.A, Sicar και Ardian Infrastructure Fund V B S.C.S. Sicav - Raif: Ιδρύθηκε το 1996 ως AXA Private Equity και εδρεύει στο Παρίσι. H Ardian ολοκλήρωσε με επιτυχία το spin-off και τον επανασχεδιασμό του το 2013. Είναι πλέον μια κορυφαία ιδιωτική επιχείρηση επενδύσεων με πάνω από 96 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, εκ των οποίων 16 δισ. είναι τοποθετημένα σε υποδομές. Επενδύει σε όλο τον κόσμο σε περισσότερα από 1.500 κεφάλαια και 150 εταιρείες. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 230 επαγγελματίες επενδύσεων σε 15 γραφεία.
  • Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS: Παγκόσμια επενδυτική επιχείρηση με $206 δισ. περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, από τα οποία $11.9 δισ. τοποθετημένα σε υποδομές, με επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων και των πιστώσεων, με στρατηγικούς εταίρους που διαχειρίζονται hedge funds. Η KKR ιδρύθηκε το 1976 από τον Henry Kravis και τον George Roberts. Η Egis είναι ένας σημαντικός διεθνής όμιλος στον τομέα των μηχανικών κατασκευών και στους τομείς των υπηρεσιών κίνησης. Έχει μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τύπους συνεταιρισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (παραχωρήσεις, PPP, BOT, DBFO) ως εταίρος μετοχικού κεφαλαίου πέραν του ρόλου της ως διαχειριστή. Η Egis επενδύει επίσης στα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του έργου, είτε απευθείας, είτε μέσω της Egis Investment Partners. Λειτουργεί 17 αεροδρόμια σε 8 χώρες (28 εκατομμύρια συνολικοί επιβάτες), συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου στην Κύπρο, όπου κατέχει μετοχικό κεφάλαιο 20%. Η Egis ανήκει κατά 75% στο Caisse des Dépôts.
  • Κοινοπραξία εταιρειών Meif 6 Attic Investment, Raffles Infra Holding και Chengdong Investment Coproration: Η Macquarie είναι ένας παγκόσμιος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε 30 αγορές. Παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων, χρηματοδοτική μίσθωση και χρηματοδότηση ενεργητικού, λιανική τραπεζική και διαχείριση πλούτου, πρόσβαση στην αγορά, συναλλαγές σε εμπορεύματα, επενδυτική τραπεζική και ίδιες επενδύσεις. Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 551 δισ. Δολαρίων (Μάρτιος 2019), έχει 13 δισ. Δολάρια σε καθαρά λειτουργικά έσοδα και 3 δισ. Δολάρια καθαρά κέρδη. Η Macquarie έχει επενδύσει στα αεροδρόμια της AGS, των Βρυξελλών, του Σίδνεϊ και έχει πουλήσει τη συμμετοχή της στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ για το έκτο της ευρωπαϊκό επενδυτικό κεφάλαιο υποδομών (MEIF 6), υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο ύψους 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει. Η βάση των επενδυτών αποτελείται από συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα