ΑΔΜΗΕ: Διπλασιάζει την αξία του η διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 13:00
UPD:13:22
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 Σε διπλασιασμό της αξίας του ΑΔΜΗΕ οδηγεί η «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης με την Αττική, επισημαίνει ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του Διαχειριστή και γενικός διευθυντής της εταιρίας Ariadne Interconnection που αναπτύσσει το έργο, σε άρθρο του στο περιοδικό του ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη την στρατηγική σημασία του έργου στο πλαίσιο της ανάπτυξης διεθνώς των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών ηπείρων.

«Η Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, η «Μεγάλη Διασύνδεση» όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και, κατά προέκταση, στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εμβληματικού έργου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι προσεγγίζει σε αξία την υφιστάμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Μάργαρης και προσθέτει: «Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου αυτού από τον ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Αριάδνη Interconnection -που συστήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό- ο Διαχειριστής διπλασιάζει ουσιαστικά την αξία του και διασφαλίζει τη συνέχειά του προς όφελος του ευρύτερου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων του».

Ο κ. Μάργαρης σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι διασυνδέσεις αποκτούν διαρκώς μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία ενοποίησης των αγορών της, «το οποίο σημαίνει ότι τα δίκτυα θα αναπτύσσονται διαρκώς σε όλη την ήπειρο. Εκτός από τις διασυνδέσεις εντός ηπείρων, οδεύουμε σταδιακά προς διασυνδέσεις μεταξύ των ηπείρων, στο πλαίσιο της λεγόμενης παγκόσμιας διασύνδεσης».

Αναφερόμενος εξάλλου στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι παγκοσμίως πραγματοποιούνται ελάχιστα τέτοια έργα και ότι με την υλοποίηση της «μεγάλης διασύνδεσης» ο ΑΔΜΗΕ «μπαίνει στο χάρτη μιας «ελίτ» Διαχειριστών, ανοίγοντας δρόμους για μελλοντική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που θα έχει αναπτύξει και σε επιχειρηματικό επίπεδο».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα