ΔΝΤ: Πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 17:51
UPD:17:52
REUTERS/Yuri Gripas

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην κινεζική οικονομία, παρ' όλα αυτά η Κίνα έχει δημοσιονομικό χώρο να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, εάν κριθεί αναγκαίο, και να διασφαλίσει ότι νοικοκυριά  και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε πίστωση, ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο νέος κοροναϊός έχει άμεσο αντίκτυπο στην καταναλωτική ζήτηση, καθώς ανεστάλησαν τα τουριστικά ταξίδια και οι μεταφορές κατά τη διάρκεια των αργιών του Νέου Σεληνιακού έτους, ενώ προκλήθηκαν προβλήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, στο επίκεντρο εξάπλωσης της επιδημίας βρίσκεται η επαρχία Χουμπέι, που αντιπροσωπεύει το 4,% του ΑΕΠ της Κίνας. Ο κ. Ράις παραδέχθηκε ότι ο ιός έχει έμμεσο αντίκτυπο στις αγορές, ενώ ενισχύεται και την επιχειρηματική αβεβαιότητα, συμπληρώνοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι προσωρινές, όταν ο ιός υποχωρήσει, αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι πολίτες επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ο κ. Ράις επισήμανε ότι το τελικό μέγεθος της ζημιάς από τον κοροναϊό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα