ΔΕΠΑ: Ο τρίτος επενδυτής και η έκπτωση

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 19:39

Του Κώστα Δεληγιάννη
kdel@naftemporiki.gr 

Με discount 10% θα κληθεί να αγοράσει το μερίδιο των ΕΛΠΕ (35%) στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό πώλησης του μετοχικού μεριδίου του Δημοσίου στην εταιρεία, στην περίπτωση που στον σχετικό διαγωνισμό δεν πλειοδοτήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, για το Μνημόνιο Επιχειρηματικής Συνεργασίας που σύναψε ο Όμιλος με το ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης των μετοχών του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στον διαγωνισμό και ενεργοποιηθεί η αγοραπωλησία και του 35% της εταιρείας, τότε η τιμή που θα λάβει η ΕΛΠΕ θα είναι 10% χαμηλότερη από το τίμημα που θα προσφέρει ο προτιμητέος επενδυτής για τις πωλούμενες μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, δικαίωμα διεκδίκησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν επενδυτές με αποδεδειγμένη εμπειρία στον κλάδο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας ή κοινοπραξίες όπου τουλάχιστον το ένα μέλος τους προέρχεται από τον ενεργειακό κλάδο. Στον αντίποδα, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Παράλληλα, για τους «μνηστήρες» της ΔΕΠΑ Εμπορίας που αποτελούν νομικές οντότητες, θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων τους να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία. Πάνω από 200 εκατ. θα πρέπει να είναι επίσης το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους κατά την τελευταία χρονιά. Από την άλλη πλευρά, αν ο ενδιαφερόμενος είναι fund ή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τότε θα πρέπει να διαθέτει ενεργά και μη δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα στη Ναυτεμπορική 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα