ΔΝΤ: Ούριος άνεμος για την παγκόσμια οικονομία μετά την εμπορική «ανακωχή» ΗΠΑ Κίνας

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 19:11
UPD:19:15
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας ανοίγει «το δρόμο για ειρήνη», βελτιώνοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό υποστηρίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, η κ. Γκεοργκίεβα εμφανίσθηκε αισιόδοξη, επικαλούμενη θετικές εξελίξεις, όπως η «ανακωχή» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αλλά και η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική. 

Το ΔΝΤ υποβάθμισε προ ημερών την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναμένοντας για φέτος ρυθμούς 3,3% από 3,4% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Παρ' όλα αυτά, η κ. Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, υποστήριξε ότι η εμπορική ανακωχή μείωσε κατά 0,3% το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία. 

Ακόμη ένας παράγοντας αισιοδοξίας είναι ο συγχρονισμός διεθνώς προς την κατεύθυνση της πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, με 49 κεντρικές τράπεζες ανά οτν κόσμο να έχουν μειώσει συνολικά τα επιτόκια 71 φορές στη διάρκεια του 2019, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ώθηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020. 

«Πέρυσι είχαμε ανάπτυξη 2,9%, θα ήταν χαμηλότερη από 2,5%, ποσοστό που σύμφωνα με την κρίση του ΔΝΤ συνεπάγεται ύφεση, άρα αποφύγαμε αυτό το σενάριο», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ από το Νταβός. «Φυσικά, ελαχιστοποιούνται τα όρια των κεντρικών τραπεζών -όχι στις ΗΠΑ- αλλά πολλές άλλες είναι σε δύσκολη θέση και αυτό βοήθησε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, «μειώσαμε μεν τις προβλέψεις μας από 3,4% σε 3,3%, εξαιτίας της Ινδίας και λόγω των αναταραχών σε κάποιες χώρες. Οι συνθήκες στον υπόλοιπο κόσμο είναι καλύτερες σήμερα από ό,τι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα