«Συμμαχία» έξι κεντρικών τραπεζών για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 09:23
UPD:09:24
REUTERS/Dado Ruvic

Τις δυνάμεις τους ενώνουν έξι από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε μια πρωτοβουλία για τη σύσταση ψηφιακών νομισμάτων. Οι κεντρικές τράπεζες Καναδά, Ιαπωνίας, Σουηδίας, Ελβετίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας συνεργάζονται με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών(BIS) για την αξιολόγηση της πιθανής χρήσης τέτοιου είδους νομσμάτων.

Το ζήτημα ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικών τραπεζών κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος από τότε που το Facebook ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για τη δημιουργία δικού του κρυπτονομίσματος, του επονομαζόμενου Libra, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με «καλάθι» νομισμάτων και κρατικού χρέους, ώστε να διατηρείται σταθερή η αξία του. 

Το project όμως του Facebook έχει σκοντάψει σε ζητήματα ρυθμιστικής αρχής, με κεντρικούς τραπεζίτες -από τον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, μέχρι τον Μπενουά Κερέ, αξιωματούχο της ΕΚΤ- να προειδοποιούν για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσε να εγκυμονεί το Libra στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Οι έξι κεντρικές τράπεζες συν την ΒΙS δημιούργησαν μια ομάδα που θα μοιράζεται εμπειρίες και θα αξιολογήσει πιθανά σενάρια για τη σύσταση ψηφιακού νομίσματος. Η ομάδα θα εξετάσει παραμέτρους όπως οικονομικές, λειτουργικές και τεχνικού σχεδιασμού επιλογές, καθώς και διασυνοριακή λειτουργικότητα. Την προεδρία της ομάδας θα ασκούν από κοινού ο Μπενουά Κερέ, επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της BIS και ο Τζον Κάνλιφ, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους συμμετέχοντες θεσμούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα