Τα οφέλη από το swap ομολόγων της ΕτΕ για Δημόσιο και τράπεζα

Τι επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ για την «εμβληματική» συναλλαγή
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 12:47
UPD:13:27

Επιβεβαιώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την είδηση ότι ο ΟΔΔΗΧ προέβη σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα τριών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 3,8 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα, με μέλη υπολειπόμενη διάρκεια 5,4 δις. ευρώ που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 με ιδιωτική τοποθέτηση, θα αποπληρωθούν με την έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών ύψους 3,3 δις. ευρώ αλλά και με ονομαστικό επιτόκιο 3,25% (έναντι 3,5% που είναι το επιτόκιο των ομολόγων που αποπληρώνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό από τη συναλλαγή προέκυψαν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:

  • Είναι δημοσιονομικά και ταμειακά ουδέτερη για το ΕΔ.
  • Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης του ΕΔ, αφού λήξεις ομολόγων με μέση διάρκεια 5,5 ετών, αντικαθίστανται με ομόλογα λήξης 2050.
  • Είναι μία εμβληματική έκδοση που βοηθά στην ανατιμολόγηση, επί τα βελτίω, του συνόλου της Ελληνικής καμπύλης για όλες τις μικρότερες διάρκειες των 30 ετών.
  • Είναι επιβοηθητική ως προς την μελλοντική εκδοτική δραστηριότητα του ΕΔ.
  • Για τη νέα έκδοση δεν καταβλήθηκε κάποιου είδους προμήθεια.
  • Προέκυψε σημαντικό όφελος αναφορικά με το κόστος νέου δανεισμού του ΕΔ για διάρκεια 30 ετών.
  • Το ΕΔ επέλεξε να επεκτείνει τη ληκτότητα μέρους του χρέους του σε 30 έτη, με σταθερό επιτόκιο, σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα αντιστάθμισε επιτοκιακό κίνδυνο.
  • Η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόσο αναφορικά με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ όσο και με το λόγο των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΔ προς το ΑΕΠ.        

Τα οφέλη για την Εθνική Τράπεζα 

Επιπλέον η συναλλαγή βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής» και αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας, σημαντικότερος των οποίων είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αφού κατέχει αμέσως ή εμμέσως πλέον του 40% του συνόλου των μετοχών της. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για λογιστικό κέρδος ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα εγγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020. 

 

Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας για το swap  των ομολόγων είχαν ενημερωθεί αναλυτικά και είχαν συμφωνήσει οι αρμόδιοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί. 

«Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει, με σταθερότητα και σύνεση, τη σταδιακή εφαρμογή του εγκεκριμένου δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το έτος 2020, επιτυγχάνοντας τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα