Αρχίζει η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 12:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Ανοίγει η «αυλαία» των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι σημερινές συζητήσεις θα καλύψουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των ενεργειακών εκκρεμοτήτων, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι θα βρεθούν στην Αθήνα, και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. 

Έτσι, στη σημερινή ατζέντα περιλαμβάνονται όλα τα θέματα που αναφέρονταν στην πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, ξεκινώντας από την εφαρμογή του Target Model (Μοντέλου Στόχου), για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο Ιούνιο.

Επίσης, θα συζητηθεί η εξέλιξη των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών, καθώς η βιωσιμότητα των υφιστάμενων «πράσινων» επενδύσεων αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, ώστε να ενισχυθεί κατακόρυφα το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στη χώρα μας, αγγίζοντας το 35% στο τέλος της επόμενης 10ετίας. 

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνονται επιπλέον οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, με επίκεντρο κατά κύριο λόγο τη ΔΕΠΑ, καθώς έχει ήδη δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων και για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Εδώ παρενθετικά να αναφέρουμε ότι το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο -ανατρέποντας προγενέστερη απόφαση- δικαίωσε τη ΔΕΠΑ στη διαιτησία με την τουρκική Botas, επιβάλλοντας αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Οι συνέπειες της απόφασης αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, ενώ πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή 180 εκατ. ευρώ από την Botas στη ΔΕΠΑ.

Παράλληλα, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, συνεκτιμώντας την επίδραση που είχαν τους μήνες που μεσολάβησαν τα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης για το πλάνο πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα