Οι δεύτερες σκέψεις των αγορών για την Πρώτη Φάση

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 10:48
UPD:10:56
EPA/ARNE DEDERT

Η επομένη της υπογραφής της Πρώτης Φάσης της συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα βρίσκει τους επενδυτές να ζυγίζουν τις εξελίξεις. Η επίσημη ανακωχή είναι βεβαίως κάτι θετικό, καθώς έρχεται να απομακρύνει τους φόβους για μία αιφνίδια κλιμάκωση στον πολύμηνο εμπορικό πόλεμο, ο οποίος δοκίμασε τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται για μία μεγάλη εμπορική συμφωνία, αλλά για το πρώτο βήμα. Τα αγκάθια και τα ερωτήματα επιμένουν. 

Η προσπάθεια για μία «δεύτερη ανάγνωση» των σημείων της Πρώτης Φάσης κρατάει τους δείκτες σε στενό εύρος διακύμανσης. Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται μόλις 0,1%. Ξεχωρίζει πάντως ο κλάδος λιανεμπορίου χάρη και στο άλμα της γερμανικής HelloFresh KAT;A 11%. Ανάλογη είναι η εικόνα σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη, με τους βασικούς δείκτες σε οριακή άνοδο. 

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει στις 10:43 ανεπαίσθητη πτώση (0,02%) στις 928,51 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι με την υπογραφή της προκαταρτικής συμφωνίας, οι ΗΠΑ προσδοκούν ότι θα αυξηθούν οι κινεζικές εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών και μεταποιητικών αγαθών, διαλευκαίνοντας ορισμένα «μελανά σημεία» σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον μειώνει ορισμένους από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα