ΗΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» λόγω φράγκου η Ελβετία - Εκτός η Κίνα

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 09:42
UPD:09:44
REUTERS/THOMAS HODEL

Άλμα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 για το ελβετικό φράγκο, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε την Ελβετία στη λίστα των χωρών που χειραγωγούν το εθνικό τους νόμισμα. Το υπουργείο έθεσε εκτός λίστας την Κίνα, σε μια κίνηση που δημιούργησε χθες κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Οι αρχές της Ουάσιγκτον κάλεσαν την Ελβετία «να αναπροσαρμόσει τις μακροοικονομικές πολιτικές ώστε να υποστηρίζουν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Παρότι το κόστος δανεισμού για την Ελβετία είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, οι ελβετικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται όσο πρέπει τη δημοσιονομική πολιτική», αναφέρεται στην έκθεση.

Το φράγκο παρέμενε σταθερό σήμερα το πρωί, στο 0,9706΄εναντι του δολαρίου, έπειτα από κέρδη 0,2% της προηγούμενης συνεδρίασης. Το ελβετικό νόμισμα απέχει λιγότερο από 1% από τα υψηλά 15 μηνών που είχε αγγίξει στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες είχαν συμβάλει σε αύξηση της ζήτησης για «καταφύγια» όπως το ελβετικό νόμισμα.

Οι υπόλοιπες χώρες στη λίστα παρακολούθησης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι Κίνα, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Βιετνάμ. Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αναίρεσε τον χαρακτηρισμό της χειραγώγησης εθνικού νομίσματος για την Κίνα. 

Ελβετικό φράγκο, δολάριο Καναδά και βρετανική στερλίνα είναι τα τρία νομίσματα από τις χώρες του G-10 που κέρδισαν έδαφος έναντι του δολαρίου το 2019.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα