Τουρκία: Υπό κράτηση τέσσερις πιλότοι σχετικά με τη διαφυγή του Γκοσν

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 11:32
UPD:12:02
REUTERS/Regis Duvignau

Υπό κράτηση έχει θέσει η τουρκική αστυνομία επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις πιλότους, σχετικά με τη διαφυγή του πρώην προέδρου της Nissan Κάρλος Γκοσν από την Ιαπωνία στον Λίβανο μέσω της Τουρκίας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Γκοσν έγινε ο πιο διάσημος φυγάς στην Ιαπωνία, αφότου αποκάλυψε την Τρίτη ότι διέφυγε στον Λίβανο για να ξεφύγει από αυτό που χαρακτήρισε «αδικία και πολιτικό διωγμό».

Oι ιαπωνικές αρχές φέρεται πως επέτρεψαν στον πρώην πρόεδρο της Nissan να μεταφέρει εφεδρικό γαλλικό διαβατήριο μέσα σε σφραγισμένη βαλίτσα ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ένα στοιχείο που ρίχνει φως στο πώς ο Γκοσν κατάφερε να διαφύγει στο Λίβανο. Το δεύτερο γαλλικό διαβατήριο μπορεί να χρηισμοποιήθηκε μετά την άφιξή του στην Τουρκία προτού ο Γκοσν ταξιδέψει στον Λίβανο όπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εισήλθε απολύτως νόμιμα.

Ο επιχειρηματίας έχει γαλλική, λιβανέζικη και βραζιλιάνικη υπηκοότητα και είχε συλληφθεί στο Τόκιο τον Νοέμβριο του 2018, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, με κυριότερη την απάτη και την απόκρυψη εισοδημάτων.

Ο Γκοσν εισήλθε στο Λίβανο με το γαλλικό διαβατήριο, παρότι οι όροι της εγγύησης προέβλεπαν παράδοση και των τριών διαβατηρίων στις αρχές. Το ΝΗΚ, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο Γκοσν «υποχρεώθηκε» από τον Μάιο να έχει πάνω του το διαβατήριο, χωρίς όμως να εξηγούν τους λόγους.

Σε περίπτωση που ο Γκοσν διαφύγει στη Γαλλία, το Παρίσι δεν πρόκειται να τον εκδώσει, όπως ξεκαθάρισε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

«Αν ο κ. Γκοσν έρθει στη Γαλλία, δεν θα εκδώσουμε τον κ. Γκοσν, επειδή η Γαλλία δεν εκδίδει ποτέ τους πολίτες της», σημείωσε η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της Renault-Nissan, ο οποίος στην Ιαπωνία τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα