Τα «σκουπίδια» αποδείχθηκαν «χρυσός» για τις αναδυόμενες το 2019

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 08:17
UPD:08:28
REUTERS/© Paulo Whitaker / Reuters

Στη Λατινική Αμερική, η βραζιλιάνικη κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή Petrobras άντλησε 3 δισ. δολάρια από τις αγορές

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν ευνοεί κυβερνήσεις και επιχειρήσεις μόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες κόσμο είχαμε ένα «πάρτι» στις αγορές ομολόγων, με τις εκδόσεις υψηλού ρίσκου, γνωστές και ως junk (σκουπίδια) να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ χάρη στα ευνοϊκά επιτόκια. 

Μόνο οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων αγορών, θέλοντας να εκμεταλλευθούν την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για χρέος, πούλησαν ομόλογα ύψους 118 δισ. δολαρίων το 2019 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε επανάληψη του σκηνικού και των ρεκόρ και το 2020. 

Το σύνολο του 2019 είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την επίδοση του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που επικαλείται η Wall Street Journal. Mάλιστα το ποσό καλύπτει μόνο ομόλογα αποτιμώμενα σε αμερικανικό δολάριο (και όχι σε τοπικό νόμισμα), τα οποία βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και αφορά τις εκδόσεις έως και τις 18 Δεκεμβρίου. 

Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Κινεζικές κατασκευαστικές, λατινομερικάνικες πετρελαιοβιομηχανίες, ισραηλινές φαρμακευτικές είναι μεταξύ άλλων στη λίστα. Περίπου το ήμισυ των 118,4 δισ. δολαρίων προήλθε πάντως από την Κίνα, που ξεπέρασε έτσι την Λατινική Αμερική ως κορυφαίος εκδότης junk ομολόγων δολαρίου για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Η κινεζική Evergrande Group πούλησε ομόλογα δολαρίου αξίας 7,2 δισ. δολαρίων. Στη Λατινική Αμερική, η βραζιλιάνικη κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή Petrobras άντλησε 3 δισ. δολάρια από τις αγορές. 

Πηγή: Wall Street Journal 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα