ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο 6,4% το επιτόκιο του ομολόγου

Για μια σειρά από οφέλη κάνει λόγο η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 11:11
UPD:11:11

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Με επιτόκιο λίγο κάτω από 6,4% (αντί των αρχικών ενδείξεων για 6,75% ή 7%) και δύο φορές κάλυψη (συγκεντρώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ) ολοκληρώθηκε χθες η έκδοση του ομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Έχουν προηγηθεί το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, 28/9, με επιτόκιο 2,125%, το πολύ πετυχημένο 7ετές του ΟΤΕ με επιτόκιο κάτω του 1% στο 0,875%, της Μυτιληναίος με επιτόκιο 2,5%, της Wind με επιτόκιο 4,25% και της Τέρνα Ενεργειακή με επιτόκιο 2,6%.

Το επιτόκιο που πέτυχε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι το υψηλότερο μακράν και όπως σχολιάζουν αναλυτές αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο τομέα του ομίλου, την κατασκευή, ο οποίος έχει ακόμα μεγάλο δρόμο για τη βελτίωση των μεγεθών του (κόστος λειτουργίας, έργα με μικρό έως και ανύπαρκτο περιθώριο κέρδους).    

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον κατασκευαστικό όμιλο πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η διοίκηση, καθώς επετεύχθη ο στόχος ενός διεθνούς ομολόγου που εξασφαλίζει μελλοντική πρόσβαση σε μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.
Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο High Yield Green Bond στην Ευρώπη για το 2019 και η μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου High Yield μετά την ελληνική κρίση. Υπήρξε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με συνολικά πάνω από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και μόλις 25% ελληνικής προέλευσης.

Όπως επίσης σημειώνεται από τον όμιλο, το επιτόκιο του ομολόγου βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου (5,5%-6%), ενώ κινείται κάτω από το συνολικό κόστος χρήματος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που έχει ο όμιλος κινούνται μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερα από το σταθερό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 

Επίγνωση

Υπενθυμίζεται ότι στην παρουσίαση που είχε κάνει η διοίκηση της εισηγμένης στην αρχή του roadshow την περασμένη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου είχε δηλώσει πως το επιτόκιο δεν θα πέσει κάτω από το 4% και πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ως πρώτη της έξοδος στις διεθνείς αγορές η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να συνοδευτεί από ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο, τίμημα το οποίο όμως εφόσον κινηθεί εντός των ανεκτών ορίων του ομίλου, είναι διατεθειμένη να πληρώσει ως entry fee στις διεθνείς αγορές.

Όπως εκτιμάται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εφόσον πετύχει κάποιες θετικές εξελίξεις, θα επιχειρήσει σχετικά σύντομα μια νέα έκδοση ευελπιστώντας να μειώσει το κόστος της. 

Τα οφέλη

Πάντως, η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου κάνει λόγο για μια σειρά από οφέλη, ανεξάρτητα από το επιτόκιο τα οποία είναι:

1. Απέκτησε πρόσβαση και επαφή με μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια στα οποία μπορεί να απευθυνθεί στο μέλλον με ακόμα καλύτερους όρους και να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδυτικές κινήσεις όπως διεκδίκηση νέων έργων παραχώρησης, περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών πάρκων, υλοποίηση ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.

2. Βρήκε μία αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική στη χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω του ομολόγου θα διοχετευθούν για τη μείωση του δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της ΑΚΤΩΡ. Άρα πέρα από τη δυνατότητα να αντλήσει χρήματα στο μέλλον από τις αγορές ο όμιλος, από αύριο κιόλας θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης και από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού θα απομακρυνθεί από το ταβάνι που είχε προσεγγίσει. 

3. Αντικατέστησε δάνεια με μεγάλες εξασφαλίσεις με μία χρηματοδότηση παρόμοιου κόστους αλλά άνευ ενεχύρων, γεγονός που επιτρέπει στον όμιλο να αποδεσμεύσει και να ρευστοποιήσει μία σειρά από σημαντικά assets, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια.

4. Απελευθέρωσε τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αυτή τη στιγμή θυσιάζονταν στην πληρωμή τόκων.

Εκδότρια του ομολόγου με προβλεπόμενη λήξη το 2024, ήταν η 100% θυγατρική του ομίλου ELLAKTOR Value Plc, ένα ιδιότυπο γκρουπ δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, τη Μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ (άρα ουσιαστικά τον Κλάδο των Αιολικών σε συνέχεια της πρόσφατης συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και την ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή τη διαχείριση απορριμμάτων.  

Υπήρξε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με συνολικά πάνω από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και μόλις 25% ελληνικής προέλευσης.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα