Στο «κόκκινο» έκλεισε η Ευρώπη μετά τις απειλές Τραμπ

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 19:33
UPD:19:37
REUTERS/TOM BRENNER

Στους ρυθμούς Τραμπ χόρεψαν και πάλι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο κόκκινο έκλεισε η Ευρώπη, απώλειες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Αφορμή οι απειλές του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από Βραζιλία και Αργεντινή.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,6%, με τις μετοχές εταιρειών από όλους τους κλάδους σε βαθύ κόκκινο. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο DAX της Φραγκφούρτης σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, κλείνοντας με απώλειες 2%. Πτώση 2% και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,82%.

Αρνητική η εικόνα και στη Wall Street, με τις ανησυχίες για έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο να κλονίζουν τον Dow Jones και τον S&P 500, που κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων μηνών. 

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι υποτιμούν τα εθνικά τους νομίσματα, πλήττοντας έτσι τους Αμερικανούς αγρότες. 

«Γι' αυτό το λόγο και με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», ανέφερε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους και εναντίον της Φέντεραλ Ριζέρβ, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική».

Οι απειλές Τραμπ αιφνιδίασαν τα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και με Κίνα και ΗΠΑ να πασχίζουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα