Τροπολογία του ΥΠΟΙΚ βάζει στο «στόχαστρο» τη διοίκηση της FF

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 18:39
UPD:18:55
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δρομολογήσει τη διαδικασία για την απομάκρυνση της διοίκησης της Follie Follie και τον ορισμό προσωρινής, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας 

Η τροπολογία θωρακίζει την κεφαλαιαγορά δίνοντας τη δυνατότητα στην εποπτική αρχή να λαμβάνει αποφάσεις ακόμη και για την απομάκρυνση Δ.Σ. από εισηγμένες εταιρείες εάν κριθεί αναγκαίο – όπως π.χ. στην περίπτωση της Folli Follie - και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Εισηγούμενος στην Ολομέλεια την τροπολογία ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με αυτές τις διατάξεις, εξοπλίζουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα για την εποπτεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με την δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης, όπου διαπιστώνονται φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα διαστρέβλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών, αποτελεί αυτό της εταιρείας Follie Follie και της διοίκησής της.

Με την προτεινόμενη διάταξη, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, προβλέπεται πως σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις, η δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητά από εισηγμένη εταιρεία, όπως η Follie Follie, την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τρόπο ανάλογο αυτού που σήμερα προβλέπεται για τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ελεγκτή ανωνύμου εταιρείας, να ζητεί από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας (αφορά και την εταιρεία) όταν αυτή βρίσκεται ουσιαστικά σε έλλειψη διοίκησης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα