Μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές επί ακινήτων

Μέτρα διευκόλυνσης των ιδιοκτητών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 18:32
UPD:18:33
REUTERS/COSTAS BALTAS

Από την έντυπη έκδοση

Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές επί ακινήτων και τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Η εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες λύσεις και στην Ακίνητη Περιουσία» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού πολυσυνεδρίου «Forum Ανάπτυξης - 22ο Money Show Πάτρας», το οποίο έχει κεντρικό θέμα «Έξυπνες λύσεις παντού».

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τα εξής:

* Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και γίνεται δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά τη μεταβίβαση ακινήτου και να αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ρύθμιση, ύστερα από συνεννόηση με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζεται να πουλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνεται -όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα- να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει. Η ρύθμιση αυτή, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και το Δημόσιο, που θα εισπράττει άμεσα το ποσό του φόρου.

* Τίθεται σε λειτουργία εντός του 2020 σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, το οποίο θα καλύπτει τις δηλώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτου, δωρεών - γονικών παροχών, κληρονομιών, χρηματικών δωρεών και κερδών από τυχερά παίγνια. Από το ίδιο σύστημα θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς - δωρεάς και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ τα συμβόλαια μεταβίβασης αντί της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Τα μέτρα αυτά, σημείωσε ο υφυπουργός, προστίθενται σε όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί για αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και του ΦΠΑ στην οικοδομή, δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς έως και σε 48 δόσεις και έκπτωση των δαπανών αναβάθμισης των ακινήτων.

Βασικές αρχές της στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, είναι ότι αφενός ο πολίτης θα μπορεί να αντλεί από τα αρχεία του Δημοσίου οποιοδήποτε στοιχείο τον αφορά και αφετέρου η εκάστοτε υπηρεσία του Δημοσίου δεν θα ζητεί από τον πολίτη έγγραφα και δεδομένα που διαθέτει ήδη μια άλλη υπηρεσία, αλλά θα είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να συνομιλούν μεταξύ τους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα αιτήματα της ομοσπονδίας για μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές επί ακινήτων. Σημείωσε, επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες εγκαταστάθηκε τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο Αθηναίων και έληξε έτσι η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών της πρωτεύουσας σε σχέση με τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ο κ. Παραδιάς τόνισε, ωστόσο, ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ και σε κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, καθώς και να κατανείμει το βάρος δίκαια σε όλους τους ιδιοκτήτες. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα