Η ΕΚΤ κρατάει τη στρόφιγγα ανοιχτή στο φινάλε του Ντράγκι

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 14:59
UPD:15:01
shutterstock

Σταθερή στην στρατηγική της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής αποφάσισε να παραμείνει η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση, με την οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά η οχταετής θητεία του Μάριο Ντράγκι.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να κινδευνεύει να παγιδευθεί σε τέλμα, τον πληθωρισμό πολύ χαμηλότερα του στόχου και παρά τις αντιδράσεις από σημαντικό αριθμό στελεχών στην περασμένη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5% και να προχωρήσει κανονικά η απόφαση για νέο δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τον Νοέμβριο. 

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να υπεραμυνθεί της πολιτικής του και να απαντήσει στις επικρίσεις για την επαναφορά του μπαζούκας. Δεν αποκλείεται να θυμίσει το «ό,τι χρειαστεί» του 2012, που κράτησε ενωμένη και όρθια την Ευρωζώνη στην πιο επώδυνη κρίση από συστάσεώς της. 

Για τα επόμενα βήματα τον πρώτο λόγο θα έχει τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ, που πάντως έχει στείλει μήνυμα ότι δεν θα αποκλίνει ιδιαίτερα από την γραμμή του προκατόχου της. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα