Τα γερμανικά ομόλογα ο μεγάλος πονοκέφαλος στο νέο QE

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 16:02
UPD:16:03
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράσει γερμανικά ομόλογα διάρκειας ενός έτους, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα πρέπει παρακάμψει τους δικούς της κανόνες για να διατηρήσει το πρόγραμμα σε εφαρμογή περισσότερο, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας. 

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η όποια προσπάθεια για παράκαμψη των κανόνων θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες έντονες εσωτερικές και νομικές αντιπαραθέσεις, σε μία κεντρική τράπεζα, που ήδη θυμίζει «καζάνι, που βράζει». 

Αντιμέτωπη με ασθενική ανάπτυξη και υποτονικό πληθωρισμό, η ΕΚΤ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να επαναφέρει το «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με τον Ντράγκι να έρχεται σε σύγκρουση με το 1/3 των μελών του Δ.Σ. Απέναντί του βρήκε ακόμη και τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας, που έως τώρα δεν ήταν στο στρατόπεδο των λεγόμενων «γερακιών». 

Οι κανόνες του QE προβλέπουν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο από το 1/3 των ομολόγων μίας χώρας, ενώ οι αγορές γίνονται με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Πρόκειται για το λεγόμενο «capital key». Αν και οι δύο κανόνες τηρηθούν αυστηρά, μόνο ομόλογα ενός έτους είναι επιλέξιμα από τα γερμανικά στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές της ΕΚΤ. 

Η απόκλιση από τον κανόνα του capital key δεν έχει άμεσες νομικές επιπτώσεις, αλλά θα φέρει την επερχόμενη πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα αντιμέτωπη με αντιδράσεις. 

Πάντως η κεντρική τράπεζα μπορεί να υποστηρίξει ότι και στο παρελθόν είχαμε αρκετές φορές απόκλιση από τον συγκεκριμένο κανόνα, χωρίς να δημιουργούνται στρεβλώσεις. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα