Γ. Στουρνάρας: Καθοριστική η συμβολή Ντράγκι στη διάσωση του ευρώ

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 23:27
UPD:02/10/2019 00:07

Στην καθοριστική συμβολή που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στη διάσωση, στάθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του Ευρωπαίου τραπεζίτη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα πουν ότι η συμβολή του στη διάσωση του ευρώ κατατάσσεται πάνω από όλους, κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου. Στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του, ''Η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ'', μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων που είχαν αρχίσει να ποντάρουν στη διάλυση του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας εξήρε το έργο του Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας πως «μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη, αυτοπεποίθηση και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέλαβε μεγάλο φορτίο για να σώσει το ευρώ».

Επιπλέον, ο Έλληνας τραπεζίτης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμβολή του Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ώστε η χώρα να αποφύγει το Grexit και να διατηρηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο Ντράγκι «διοίκησε την ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, επιδιώκοντας πάντοτε συναίνεση, με συναισθηματική νοημοσύνη και αποφασιστικότητα»

«Θα μας λείψεις πολύ, Μάριο, αλλά ελπίζουμε ότι θα συνεχίσεις να παρεμβαίνεις και να προτείνεις ορθολογικές οικονομικές πολιτικές με στόχο τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και τη μεγιστοποίηση της ευημερίας των πολιτών της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. 

Στο γεύμα παρακάθισαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί: Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης – Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Οικονομικών  κ. Ζαββός, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι επικεφαλείς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο Γιάννος Τσακλόγλου, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και 16 ακαδημαϊκοί.

Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Ντράγκι, προτού αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Στουρνάρα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα