Οι κινεζικές εταιρείες επανεξετάζουν τα σχέδια για εισαγωγή στο Nasdaq

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 17:28
UPD:17:30
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην αγορά η πληροφορία ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει τη διαγραφή κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, στο πλαίσιο του σινο-αμερικανικού «πολέμου», που εκτείνεται πολύ πέραν του εμπορίου τελικά. 

Σήμερα ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι η είδηση ήταν «fake news». «Αυτό το ρεπορτάζ, που εμφανίστηκε στο Bloomberg το διάβασα με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από  ό,τι γράφτηκε. Περισσότερο από το μισό ήταν ανακριβές ή και εντελώς ψευδές» ισχυρίστηκε μιλώντας στο CNBC. 

Ωστόσο αρκετά ακόμη αμερικανικά μέσα μετέδωσαν ανάλογες πληροφορίες για περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικό έδαφος, γεγονός που σύμφωνα με το Reuters ωθεί κινεζικές επιχειρήσεις με σχέδια εισαγωγής στο αμερικανικό χρηματιστήριο να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Bestbond, με έδρα την Ναντζινγκ της ανατολικής Κίνας, η οποία σκόπευε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Εξακολουθεί μεν να το θέλει, αλλά όπως δηλώνει ο οικονομικός διευθυντής της στο Reuters «έχουμε και δεύτερες σκέψεις». Παρά την έντονη πολιτική αναταραχή που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ, το χρηματιστήριο αυτής της περιοχής είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται ως εναλλακτική στην αμερικανική αγορά. 

Από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της World Financial Holding Group, επενδυτικής τράπεζας, που βοηθά κινεζικές εταιρείες με την εισαγωγή τους στο Nasdaq, τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι έχει δεχθεί τα τελευταία 24ωρα πληθώρα τηλεφωνημάτων από εταιρείες, που ανησυχούν και επενεξετάζουν τα σχέδιά τους. 

Το Reuters επικαλείται δύο πηγές, που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει η σκέψη για διαγραφές κινεζικών εταιρειών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου να περιορίσουν οι επενδύσεις του «δράκου» στις ΗΠΑ, ενώ ακόμη μία πηγή σχολιάζει πως η κίνηση έχει πρωτίστως ως στόχο να απαντήσει σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα