Οικονομικού Φόρουμ Δελφών: Φορολογικό κι αναπτυξιακό ν/σ στο επίκεντρο στρογγυλής τραπέζης

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 17:22
UPD:17:30

Με σημαντικά ονόματα από διεθνείς και ιδιώτες επενδυτές συναντήθηκαν σήμερα υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign Direct Investments Roundtable), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συνάντηση, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», προσέφερε σε θεσμικούς επενδυτές διεθνών επενδυτικών ομίλων και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα πρόσβαση σε έναν «οδικό χάρτη» με τις νέες ευκαιρίες Επενδύσεων και Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με το οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να αρθούν όλα τα εμπόδια για επενδύσεις-ορόσημο για τη χώρα, όπως αυτή του Ελληνικού.

«Ευκολότερες, απλούστερες διαδικασίες, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, διαφάνεια και άμεση απόδοση της δικαιοσύνης» ήταν το βασικό μήνυμα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, ενώ τονίστηκε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση με «ισχυρή αυτοδυναμία, με ανθρώπους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο σε στέρεες βάσεις».

Στον τομέα του Τουρισμού, επισημάνθηκε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού, ενώ υπογραμμίστηκε πως δρομολογείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τις προτεραιότητες για τη χώρα. Έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης.

Η μείωση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό «μείγμα» της χώρας, με παράλληλη αύξηση από το 18% στο 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα δοθεί έμφαση στη χρήση φυσικού αερίου, την ώρα που δρομολογούνται πέραν της Αλεξανδρούπολης και άλλοι σταθμοί προορισμού κι αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η κυβέρνηση δηλώνει πως πρόκειται να εστιάσει στις συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για μεγάλα έργα, ενώ επιθυμεί η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα να γίνει αρωγός στην ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ το 2020, προκειμένου το 60%-70% να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην ελάφρυνση των φόρων ως κίνητρο για επιχειρήσεις κι επενδυτές.

Στον τομέα της Ναυτιλίας, έγινε γνωστό πως στις επόμενες 15 μέρες θα κατατεθεί σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Οι επενδυτές άκουσαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης πως το σχέδιο για αδειοδότηση από ιδιώτες, που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για τις ξένες επενδύσεις. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να παρέχονται «ψηφιακοί χάρτες» για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τη χρήση γης.

Η ψηφιοποίηση με στόχο την απλούστευση των αδειών αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του κράτους.

Άλλος στόχος είναι η επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain σε brain gain μέσω της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Ήδη δρομολογούνται Κέντρα Καινοτομίας για τη στέγαση και τη διευκόλυνση νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι του ξένου διπλωματικού σώματος, μέσω των παρεμβάσεών τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση στις 75 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει να αίρει τα εμπόδια, διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων.

Κοινή έκκληση των επενδυτών ήταν η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε τον προπομπό της συζήτησης για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από 3-5 Μαρτίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα