Στο στόχαστρο τα ομόλογα Σ. Αραβίας και Aramco

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 10:18
UPD:10:20
REUTERS/HAMAD I MOHAMMED

Με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να αποκαταστήσει τα επίπεδα παραγωγής της η Aramco, τα ομόλογα του πετρελαϊκού κολοσσού, αλλά και τα κρατικά ομόλογα της Σαουδικής Αραβίας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών. 

Η τιμή των ομολόγων λήξης 2049 της Aramco υποχώρησε κατά 3 σεντ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου. Σε χαμηλά ενός μηνός κινούνται και οι τιμές των δεκαετών και 30ετών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να ακολουθούν αντιστοίχως την ανιούσα. 

Οι επιθέσεις των drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αφαίρεσαν το ήμισυ της παραγωγικής δυνατότητας της Aramco, δηλαδή 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ποσότητα, που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας προσφοράς, είναι μεγαλύτερη από την αθροιστική απώλεια που είχαν τον Αύγουστο του 1990 το Κουβέιτ και το Ιράκ, μετά την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο γειτονικό κράτος. Είναι επίσης μεγαλύτερη από εκείνη, που βίωσε το Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. 

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Ριάντ παρουσιάζουν πάντως ελαφρά ανάκαμψη μετά την πτώση τους την Δευτέρα και την Κυριακή (ημέρα κατά την οποία μένουν ανοιχτές οι αγορές της Μέσης Ανατολής). 
   

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα