Ράλι τραπεζών, ομολόγων και βουτιά του ευρώ

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 15:13
UPD:15:15
EPA/BORIS ROESSLER

Η απόφαση της ΕΚΤ όχι μόνο να μειώσει το καταθετικό επιτόκιο, αλλά και να επαναφέρει το ισχυρότερο ίσως όπλο της, αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που είχε εγκαταλείψει στα τέλη του 2018, έγινε δεκτό με ένα ράλι των τραπεζικών μετοχών και των ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως και με υποτίμηση του ευρώ. 

Ο δείκτες όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων της περιοχής, που αμφιταλαντεύονταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη, κινούνται πλέον σταθερά ανοδικά. Ο γερμανικός DAX είναι στο +0,6%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,5% και ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,9%. Μεγάλοι πρωταγωνιστές και στα τρία χρηματιστήρια είναι οι ιταλικές τράπεζες. Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης κάνει άλμα 1,7%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία στα 1,0960 δολάρια ανά ευρώ. Η υποχώρηση κάτω από το όριο του 1,10 δολ. αναμένεται να πυροδοτήσει νέες έντονες αντιδράσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ που καλεί τη Federal Reserve να οδηγήσει και εκείνη στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκιά της. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, οι τιμές απογειώνονται και οι αποδόσεις βυθίζονται. H απόδοση του γερμανικού δεκαετούς είναι στο -0,64% ενώ πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν στο -0,58%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού υποχωρεί στο 1,56% από 1,64% νωρίτερα και του ιταλικού κάνει βουτιά στο 0,8% από 0,98%. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα