Μυτιληνιαίος: Προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ ο τζίρος στο εξάμηνο

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 11:21
UPD:11:27

Εξαιρετικά δυναμικές επιδόσεις χαρακτήρισαν το πρώτο εξάμηνο της Μυτιληνιαίος. Αυτές αποδίδονται στην συνέργειες, που δημιουργούνται μεταξύ των τριών τομέων δραστηριότητας: μεταλλουργία, ηλεκτρισμού- φυσικού αερίου και ολοκληρωμένων έργων- υποδομών. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο κύκλος εργασιών έκανε άλμα 38,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 990,8 από 717,1 εκατ. ευρώ. 

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σκαρφάλωσαν στα 175,3 εκατ. ευρώ από 145,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη επίδοση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου, στη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας του τομέα νεταλλουργίας, παρά το αδύναμο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στις θετικές επιδόσεις του τομέα ολοκληρωμένων έργων & υποδομών.

-Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 81,6 εκατ. ευρώ, έναντι 83,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), διαμορφώθηκαν ήταν 0,571 έναντι Euro0,587 το Α' Εξάμηνο του 2018.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε πως η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο επανέρχεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τον κύκλο εργασιών για πρώτη φορά να προσεγγίζει το Euro1 δισ. σε επίπεδο εξαμήνου.

«Η MYTILINEOS στηριζόμενη στις θετικές επιδόσεις και τις συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών τομέων δραστηριότητας κατέγραψε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές που ενδυναμώνουν τον ισολογισμό και εγγυώνται την επιτυχή υλοποίηση των επενδύσεων που προγραμματίζει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» τόνισε. 

Ανά τομέα δραστηριότητας, αξίζει να σημειωθεί μεταξύ άλλων ότι:

-Στον τομέα μεταλλουργίας προχωρά η μελέτη για τη νέα μονάδα παραγωγής Αλουμίνας. Η τελική επενδυτική απόφαση προγραμματίζεται για το Α' τρίμηνο του 2020.

-Στον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καταγράφεται άνοδος του κύκλου εργασιών κατά 46,5 % στα 460,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 309,1 % στα 50,3 εκατ. Οι επιδόσεις οφείλονται κυρίως στην αυξημένη κατά 29% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων της εταιρείας που ξεπέρασαν τις 2,6 τερραβατώρες. Επίσης το πρώτο εξάμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 4,1%, υπερδιπλάσιες τιμές διοξειδίου του άνθρακα (+116%) και αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Σημειώνεται ακόμη ότι στις 2 Οκτωβρίου, θεμελιώνεται η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο Ενεργειακό Κέντρο της Εταιρείας στον 'Αγ. Νικόλαο, Βοιωτίας. Για την κατασκευή της μονάδας, έχει επιλεγεί τεχνολογία class H της General Electric, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Η συνολική ισχύς της μονάδας θα είναι 826MW, σημαντικά υψηλότερη από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης δεν θα ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση των Euro300 εκατ., δεδομένου ότι τη κατασκευή του έργου έχει αναλάβει ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών - METKA. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Στον τρίτο τομέα, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιδόσεις είχαν τα έργα:

• «Μελέτη, Προμήθεια και κατασκευή (EPC) Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 250 MW» στην Γκάνα συμβατικού τιμήματος 369 εκατ. δολ., που στην τρέχουσα εξαμηνιαία περίοδο κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 66,9 εκατ. ευρώ

• «Προμήθεια, Σχεδιασμός και Κατασκευή Φωτοβολταΐκού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού μέγιστης ισχύος 100 MWp» στην περιοχή Ζαμπούλ του Καζακστάν (ΜΚΑΤ) συμβατικού τιμήματος 78,4 εκατ. ευρώ και ΚΖΤ 5.118,7 εκατ., που στην τρέχουσα εξαμηνιαία περίοδο κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 36,1 εκατ. ευρώ. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα